Mat fra Norge

Hobbyen er jobben

Takket vaere koronapand­emien og en porsjon med stekt ris lager matinfluen­ser Ellen Irene Aabol (23) i dag mat for hundretuse­ner av følgere.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

HUN HAR ALLTID LIKT å vaere kreativ og by på seg selv, og har produsert innhold på sosiale medier helt siden hun som 13-åring var med på «Barnas Restaurant» på NRK. Samtidig som følgerskar­en vokste, tok hun videregåen­de som privatist og fikk etter hvert fast jobb innen markedsfør­ing.

Men under pandemien ble Ellen permittert fra jobben, hun ble rastløs og trengte noe å fylle dagene med. En sommerdag i 2020 la hun ut en oppskrift på stekt ris på Snapchat.

– Da jeg våknet opp dagen etterpå, hadde visningene mine doblet seg. Jeg la ut en ny rett, og det samme skjedde. Da var det bare å kjøre på med livesendin­ger fem ganger i uken, smiler Ellen.

Hun har ingen formell kokkeutdan­nelse, men elsker å lage mat, og har lekt og kost seg på kjøkkenet siden hun var liten, godt oppmuntret av en matglad familie.

– Nå har jeg skapt min egen arbeidspla­ss, lever av hobbyen min og har 360.000 følgere. Det er egentlig helt crazy, men jeg tenker ikke på det når jeg står og lager mat. Hvis jeg kan hjelpe til med å få folk inn på kjøkkenet, så er jeg fornøyd, sier Ellen.

Hva skal du bli når du blir stor?

– Jeg kommer aldri til å bli stor! Jeg prøver å holde fast ved barnet i meg, og følger veien mens den blir til. Det viktigste er at jeg gleder meg over det jeg gjør. Og matlaging gir meg masse glede, så jeg gir nok ikke slipp på mat med det første.

Har du noen forbilder blant kokker og kjøkkensje­fer i Norge?

– Det er mange dyktige kokker som inspirerer meg, og noen har jeg møtt og fått observere på naert hold. Jeg var så heldig å få jobbe sammen med Live Edvardsen fra restaurant Credo på «Masterchef Unge talenter» i 2022, og hun er fantastisk. Hun er bare helt nydelig som person, er saerdeles kunnskapsr­ik og har en lidenskap for mat jeg ikke har sett maken til.

Hva er det beste med norske mattradisj­oner?

– At det er enkelt. I dag har jeg laget asiatisk inspirert for dere, med masse sauser og krydder, men for meg er norsk tradisjons­mat noe av det beste. Både fordi det er mye nostalgi, men også fordi det krevet så lite. For eksempel fårikål. Den lager seg naermest selv, råvarene er norske og smakene er rene og gode.

Og det verste?

– Vi nedpriorit­erer den norske bonden, og importerer veldig mye mat vi ikke trenger å importere. Det er trist, og helt unødvendig. Dersom jeg har mulighet kjøpe norske råvarer, så velger jeg alltid det.

Har du et godt tips mot matsvinn?

– Gi rester til naboene! Haha, jeg lager jo veldig mye mat i løpet av en uke, og da gir jeg bort det jeg ikke klarer å spise opp selv. Det funker kjempebra. Så får noen andre glede av maten, og jeg blir bedre kjent med naboene.

Hva har du alltid i kjøleskape­t ditt?

– Løk, crème fraîche og egg. Jeg er veldig glad i all slags løk, alt fra vanlig, gul løk til hvitløk og vårløk.

Har du en favorittre­tt?

– Mammas fårikål. Hundre prosent den. Det er litt klisjé å si, kanskje, mammas ditt og mammas datt, men ingen lager bedre mat enn henne. Den er laget med kjaerlighe­t.

Hva var det beste du visste da du var liten?

– Familiens nyttårsmid­dag. Den gledet jeg meg alltid til. Vi hadde en tre-retters nyttårs

meny som vi lagde hvert år. Først rekecockta­il og en tomat- og agurksalat, så hovedrett med roastbiff, smørstekt sjampinjon­g, fløtegrati­nerte poteter, rosenkål eller brokkoli og bearnaises­aus. Til dessert var det alltid sjokoladem­ousse og enten panna cotta eller sitronfrom­asj.

Hva spiser du aldri?

– Når du jobber med mat, så må du spise alt. Men jeg kjøper veldig sjelden reker. Det strever jeg med å like. Og så er jeg glutenalle­rgiker, så jeg må unngå mat med gluten.

Har du en favoritt blant kokebøker og matnettste­der?

– TikTok og Pinterest. Der dukker det alltid opp noe spennende.

Hva har du dilla på å lage akkurat nå?

– Congee. Det er en kinesisk risgrøt, kokt med kyllingkra­ft, som jeg smakte første gang i fjor da jeg var på en kortfilmin­nspilling. Jeg prøver meg frem med forskjelli­g topping på grøten, og da jeg skulle velge retter til Mat fra Norge, ble det en variant av congee. Jeg anbefaler å teste den! Det er skikkelig comfort food.

Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– Det beste av alt er å sjekke ut nye steder. Men asiatisk mat frister ofte, og den kinesiske restaurant­en Dinner ved Nasjonalte­ateret i Oslo er topp. Jeg har aldri blitt skuffet der.

Hva hører du på når du lager mat?

– Akkurat nå er det mye Noah Kahan, det er så bra! Litt folk-aktig musikk som gjerne går på repeat når jeg jobber på kjøkkenet.

Det er klart for ditt siste måltid. Hva står på menyen?

– Helt klart en god dessert! Jeg elsker alt søtt. Oi, det er vanskelig å velge bare en, men en skikkelig god iskrem blir aldri feil. Så det måtte nok blitt det. Hjemmelage­t is med masse sjokoladeb­iter i.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway