Mat fra Norge

SJOKOLADE- OG BRINGEBAER­MOUSSE

-

D eter lite som slå ren skikkelig sjokolade-og bringe ba er mo u s se kake, med en ekstra god bunn. Lag kaken aller helst dagen før du skal servere den.

BUNN

3 eggehviter

200 g sukker

70 g valnøttkje­rner 100 g kjeks (Ritz) 1 ts vaniljesuk­ker/ vaniljeeks­trakt

1⁄2 ts salt

BRINGEBAER­MOUSSE 350 g bringebaer 5 plater gelatin 2 dl fløte

2 egg

100 g sukker saft fra 1⁄2 sitron

SJOKOMOUSS­E

3 eggeplomme­r

50 g sukker

3 plater gelatin

150 g mørk sjokolade 3 dl kremfløte

Fremgangsm­åte bunn

Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs i kjøkkenmas­kin. Begynn med middels hastighet og tilsett sukker når det skummer, fortsett å piske noen minutter til du har en fyldig og stiv marengs. Grovhakk valnøtter og Ritzkjeks og bland sammen med vaniljesuk­ker eller -ekstrakt og salt. Vend det tørre oppi marengsen og bre massen ut i en kakeform med bakepapir i bunnen, 20 cm, og stek ved 180 grader varmluft, midt i ovnen, i ca. 30 minutter, til du ser bunnen er litt gyllen i kantene. Avkjøl kaken og vask kakeringen, sett ringen på igjen slik at kaken er klar til mousse. Du kan gjerne sette kakebunnen rett på et kakefat og helle moussen utenpå.

Fremgangsm­åte bringebaer­mousse

Legg gelatinpla­tene i bløt i kaldt vann i 5–10 minutter mens du koker opp bringebaer­ene sammen med sitronsaft­en. Når bringebaer­ene er kokt, siler du av steinene og har gelatinen oppi. Rør til alt er smeltet, og avkjøl blandingen litt. Pisk den kalde kremfløten til myk krem. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis, ha i den lett avkjølte gelatin -/ bringe ba er blandingen i en tynn stråle mens du rører. Vend blandingen inn i kremen med en slikkepott kun til alt er blandet, hell oppå kakebunnen og dytt litt nedi kantene rundt hele bunnen, så får du en fin, jevn finish rundt hele kaken. Sett kjølig mens du lager sjokoladem­oussen.

Slik lager du sjokoladem­ousse

Hakk opp sjokoladen og ha i en liten bolle. Pisk eggeplomme­r og sukker til fyldig eggedosis. Pisk 2,25 dl kald kremfløte til myk krem og sett kjølig til det andre er klart. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 5–8 minutter. Varm opp 0,75 dl fløte til kokepunkte­t i en liten kjele, hell det over den hakkede sjokoladen og rør til alt er smeltet, tilsett gelatin og rør til det er oppløst. Ha gelatin -/ sjokoladeb­landingen i eggedosise­n og vend inn kremen forsiktig til alt er blandet. Ha moussen oppi formen og bre jevnt overbringe ba er mo u s sen, sett kjølig. Har du ekstra fløte, kan du sprøyte på kremdotter oppå kaken, pynt ellers med friske bringebaer, blåbaer og gjerne sjokolade.

Allergitip­s

Vil du ha hele kaken melfri, så bytt kjeks med mandelmel, eller bytt til en nøttebunn.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway