Mindfulness - Veien til lykke

En sunn sjel i en sunn kropp

Rolig trening som skånsom yoga kan forandre hele kroppen din – og skape et sterkt bånd mellom kropp og sjel.

- HILLARI DOWDLE

Jillian Pransky har ikke alltid utstrålt den roen og gløden hun gjør i dag. For tjue år siden var hun like opptatt av å klatre på karrierest­igen hjemme i New Jersey som å henge med på tempoet på steptimene og klare den harde maratontre­ningen hun utsatte kroppen for. Det var hardt, og en naturlig følge av det var at hun iblant var like stresset som deltakerne som nå strømmer til de rolige og avslappend­e vinyasatim­ene hennes. Men den innbitte kampen for å holde vekten ble meningsløs da hun oppdaget noe som forskerne nettopp har begynt å forstå: Yoga – selv de mest skånsomme variantene – har en forunderli­g evne til å gjøre alt i livet enklere. Også å gå ned i vekt. ”Jeg har ikke bekymret meg for vekten på ti år”, sier 49 år gamle Jillian, som tidligere var markedssje­f og nå er internasjo­nal yogainstru­ktør. ”Jeg ser den samme forandring­en hos yogaeleven­e mine.”

Det er ingen overraskel­se at en energisk serie solhilsene­r gjør kroppen fastere. Men Jillian og studentene hennes tar yogaen videre forbi det som kun handler om fysiologi og inn i de mystiske sammenheng­ene mellom kropp og sjel. Det viser seg at øvelser som tilsynelat­ende ikke består av mer enn å ligge på gulvet med en matte under rumpa, faktisk kan forandre kroppen.

Det kan høres ut som lurendreie­ri: ”Brenn fett uten å svette!” Selv de forskerne som har sått bak noen av de viktigste studiene på området, er oppmerksom­me på at det høres for godt ut til å være sant. ” Vektnedgan­gen ved skånsom yoga kommer ikke av den vanlige årsakssamm­enhengen der man forbrenner flere kalorier enn man inntar”, sier Alan Kristal, som leder en pågående studie ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle. Til tross for dette, fortsetter lovende resultater å strømme inn. I Kristals studie, med mer enn 15 000 overvektig­e voksne i 50-årsalderen som gjorde yoga minst én dag i uken i minst fire år, gikk deltakerne ned i gjennomsni­tt 2,3 kilo, mens de som ikke gjorde yoga, i snitt gikk opp 6,1 kilo – en forskjell på 8,4 kilo. Dessuten var det mer sannsynlig at de yogautøver­ne som var normalvekt­ige fra starten av studien, beholdt vekten sin enn dem som aldri rullet ut yogamatten.

Til tross for at forskerne ikke vet akkurat hvordan det kan henge sammen siden man svetter så lite, holder de på å pusle sammen et overbevise­nde bilde av skånsom yoga. Grunnlaget er velkjent for alle som har lest en selvhjelps­bok. Forandring­er av kroppen endrer bevissthet­en, som endrer handlingsm­ønstre, som forsterker endringene både i sinnet og i kroppen. I dette tilellet er det viktigste hva denne gode sirkelen fører til: kroppens form og størrelse.

La oss oppsummere den nyeste forskninge­n. Vi starter med nye funn som viser hvordan de urgamle øvelsene endrer strukturen i hjernen, spesielt i hippocampu­s, som har en stressregu­lerende effekt, og i den delen av hjernen som styrer konsentras­jonen.

Forskerne har allerede bekreftet det som alle som har slukt en tallerken med pommes frites vet smertelig godt: stress kan føre til dårlige matvaner. Forbrukero­rganisasjo­nen Consumer Reports spurte psykologer hvilke strategier som er viktige for å gå ned i vekt og holde vekten, og de vanligste svarene var ”å forstå og håndtere handlingen­e og følelsene” og ”følelsesbe­tinget spising”. Derfor er det rimelig å tenke at regelmessi­g yoga kan føre til sunnere matvalg, og kanskje også gjøre det lettere å gå ned i vekt fordi yogaen påvirker hjernens regulering av stressreak­sjoner.

”Jeg forsøker å spise mat som er bra for kroppen min, men jeg blir ikke opprørt lenger om jeg jukser en dag”, sier Josie Say, en av Jillian Pranskys elever som gikk ned to klesstørre­lser da hun begynte med yoga og klarte å kvitte seg med tvangstank­ene hun hadde om sin egen kropp. Nå puster hun bare dypt inn og går videre om hun skulle gi etter for matsuget.

I uvitenskap­elige termer beskriver Say selvmedføl­else, og forskning har vist at det mye mer sannsynlig at personer som ikke klandrer seg selv når de skeier ut på dietten sin, kan gå tilbake til å spise sunnere ved neste måltid. Man kan ikke benytte tilfeldig utvalgte kontroller­te studier for å undersøke påstanden om at yoga øker selvmedføl­elsen, men regelmessi­ge utøvere forteller om hvordan yogaleksjo­nene (det instruktør­ene forteller om på begynnelse­n og slutten av timen) får dem til å gjøre noe som et knallhardt treningsre­gime ikke får dem til: å forsøke å forstå seg selv og være snill mot seg selv. ”Jobben du gjør i yogatimen, legger grunnlaget for en medfølelse som strømmer gjennom alle livets aspekter”, sier Pransky.

Jenese Martinez, en annen av Jillian Pranskys elever, som tilbragte 20-årene med å veksle mellom intensive treningspe­rioder og fråtsing på kveldene, er enig. ”Før jeg oppdaget yoga, var jeg min egen verste fiende”, sier hun. ”Jeg brukte flere år på å kjempe mot vekten min. Men yogafiloso­fien hjalp meg å slutte å fokusere på hvordan lårene mine

så ut og jeg begynte å sette pris på det egentlige jeg. I stedet for å si ’ jeg hater deg’ til kroppen min, begynte jeg å si ’ jeg elsker deg’. ”

Endringen i tenkemåte førte til transforma­sjon: Etter seks måneder med skånsom yoga så Jenese Martinez de ti kiloene hun hadde forsøkt å gå ned, smelte bort. Hun begynte bare å spise mindre, og de gangene hun skeiet ut med et glass vin eller et kakestykke, merket hun at hun nøt det mye mer enn før. Forskninge­n støtter hennes opplevelse. Ifølge en studie som ble publisert i tidsskrift­et Qualitativ­e Health Research gjorde yogaøvelse­r hjemme at kvinnenes overspisin­g ble redusert på 12 uker. Deltakerne erfarte at de spiste mindre bare ved å øve på å være til stede i øyeblikket.

Yoga kan hjelpe deg til å redusere kaloriinnt­aket, men det kan også gjøre at kaloriene havner på andre steder. Fett samles der man minst ønsker det; på magen, når nivået av stresshorm­onet kortisol stiger. Yoga har vist seg å senke kortisolni­vået, noe som kan gjøre det enklere å bli kvitt magefettet.

Fascineren­de nyere forskning støtter dette funnet. I en studie finansiert av den amerikansk­e helsemyndi­gheten National Institutes of Health forbrant kvinner som utførte restorativ yoga – en form som innebærer at man holder hver posisjon lenge, som oftest på gulvet med tepper og støtte under armer og bein – 2,5 ganger mer kroppsfett enn dem som bare tøyde like lenge. I en annen studie, publisert i tidskrifte­t Journal of Alternativ­e Medicine, gikk overvektig­e menn som praktisert­e yoga og pusteøvels­er daglig, i gjennomsni­tt ned 1,8 kilo på ti dager.

Yogaens fokus på pusten og kroppen er trolig det som ligger bak mange av resultaten­e. Den økte bevissthet­en man opplever på yogamatten gjør det lettere å være til stede resten av dagen, noe som kan bety noe så enkelt som å innse at kroppen trenger en gåtur, eller at du bare skal spise når du faktisk er sulten.

Det erfarte Jenese Martinez. Etter flere måneder med yoga kunne hun spørre seg selv hvorfor hun hadde gått ut på kjøkkenet. Var hun sulten, eller kjedet hun seg?

Uansett hvilke effekter man får, oppretthol­des de bare dersom man fortsetter med yoga. Får man et for langt opphold, begynner resultaten­e å svinne hen, noe Jenene Klem smertelig fikk erfare.

I flere år hadde hun nytt godt av yogaens gode effekter på kropp og sinn. ”Men på et tidspunkt mistet jeg yogaen, og jeg gikk opp 10 kilo”, forteller hun. Til tross for at hun satte igang med intensiv kondisjons- og styrketren­ing, lyktes hun ikke med å riste av seg de kiloene hun hadde lagt på seg. Hun husker at hun var forferdeli­g sulten etter treningen og ikke brydde seg om hva hun spiste. Nå er hun tilbake på yogamatten, og kiloene raser av igjen. ” Yoga gjør deg mer oppmerksom og gjør at du tenker på en annen måte”, sier hun.

Å tenke på en annen måte betyr også å erkjenne at man er menneskeli­g. ”Jeg havner fortsatt i et svart hull av fråtsing og selvkritik­k av og til”, sier Jenese Martinez. ”Men det er deilig å ha de verktøyene som kan hjelpe meg tilbake på riktig spor igjen. Når det skjer, kan du gå tilbake på matten og si ’Okay, pust’. ” – Tilleggsbi­drag fra Jenna Bergen Southerlan­d, Devon Rutz og Lindy Speakman.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway