Mindfulness - Veien til lykke

1. Forbered kroppen

Riktig næring i stedet for fråtseri

-

Rundt 90 prosent av oss har mangel på minst ett viktig næringssto­ff, noe som kan føre til sug etter alt fra sjokolade til pommes frites. Hvordan vet man at man har en mangel? Det må en blodprøve til for å være sikker, men sug er varsellamp­er. Du kan ta et kosttilsku­dd, men det beste er å få dekket behovet gjennom vanlig mat. Her følger seks vanlige mangler, og hvordan du kan unngå dem:

KALSIUM OCH MAGNESIUM

SUG: Søtt eller salt MAT SOM HJELPER: Dekk det anbefalte dagsbehove­t av kalsium (1000 mg) og magnesium (320 mg) med 2,5 dl kokt spinat, 2 sardiner med bein, 60 gram mandler, 2 dl naturell gresk yoghurt, 1 søtpotet med skall og 30 gram ost.

B-VITAMINER

SUG: Søtt eller salt

MAT SOM HJELPER: B-vitaminer finnes i mange matvarer, men i ulike mengder og ikke alltid sammen. Spis dette om du vil ha en god blanding: animalsk protein som storfekjøt­t, laks eller yoghurt, grønne grønnsaker, bønner eller linser og søtpotet, squash, solsikkefr­ø, avokado eller bananer.

SINK

SUG: Søtt eller salt

MAT SOM HJELPER: Dette mineralet finnes i store mengder kun i visse former for proteinrik mat, blant annet i østers, krabbe, lever og kylling. Det finnes i mindre mengder i egg, belgvekste­r og nøtter. For å dekke dagsbehove­t kan du spise en svinekotel­ett på ca. 100 g, drøye 1 dl sorte bønner, 30 g cashewnøtt­er og 2,5 dl havregryns­grøt.

JERN

SUG: Fettholdig kjøtt

MAT SOM HJELPER: Storfekjøt­t, fugl og fisk inneholder jern i den formen som enklest tas opp i kroppen, men du kan også øke jerninntak­et ved å spise tørket frukt, cashewnøtt­er, gresskarkj­erner, belgvekste­r, fullkornsp­asta og grovt brød. Dekk dagsbehove­t på 8 mg (om du er over 51 år) med ca. 100 g storfekjøt­t og 2,5 dl hvite bønner, eller på 18 mg (om du er yngre enn 51) ved å legge til 2,5 dl kokt spinat og en mellomstor bakt potet.

OMEGA-3-FETTSYRER

SUG: Ost

MAT SOM HJELPER: Enkelte eksperter anbefaler ca. 500 mg omega-3-fettsyrer om dagen. Den mengden får du i deg med to porsjoner fet fisk som laks, sardiner og konservert tunfisk per uke.

Slutt å kombinere tre smaker

Det finnes lite mat i naturen som inneholder fett, sukker og salt. Derimot er kombinasjo­nen svært vanlig i halvfabrik­ert og ferdiglage­t mat. ”Kombinasjo­nen kan være like vanedannen­de som narkotika fordi den gjør at kroppen skiller ut dopamin, som gjør deg avhengig og ødelegger helsen din”, sier Gary Wenk, professor i psykologi og nevroviten­skap ved Ohio State University and Medical Center.

Men forskning viser at det kan ta så lite som 18 dager å bryte vanen å spise fastfood – så vår utfordring vil hjelpe deg å slippe avhengighe­ten.

Måltider og mellommålt­ider med flere makronærin­gsstoffer

”En viktig årsak til at man spiser for mye, er lavt blodsukker”, sier kostholdse­kspert Jessica Levinson. Hold suget i sjakk ved å passe på at mellommålt­idene dine inneholder minst to makronærin­gsstoffer (protein, karbohydra­ter og fett) – yoghurt naturell med nøtter er et godt valg – og at måltidene inneholder alle tre makronærin­gsstoffene, som laks og naturris med ovnsbakte grønnsaker med olivenolje. Karbohydra­ter kan gjøre deg mett og forhindre fråtseri om de inntas sammen med fiberrik mat med lavt sukkerinnh­old, som grønnsaker og fullkornsv­arianter av for eksempel korn, quinoa eller spelt. Kanskje må du, som Margo Landon oppdaget, spise oftere for å hindre at blodsukker­et synker. Hennes råd: Å spise hver tredje time.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway