Yoga i hverdagen

Introduksj­on til yoga

Ønsker du en strammere kropp, dempe stress, føle deg bedre? Slik finner du yogastilen som passer til dine behov.

-

Yoga har aldri vært mer populært. og flere og flere setter pris på dens forvandlen­de evner. Å praktisere yoga daglig har mange fordeler. På et fysisk nivå styrker den musklene og beskytter leddene mot belastning­er. Den styrker ryggraden og bygger styrke i beinmassen, den tynner ut blodet og reduserer risikoen for hjerteinfa­rkt, den styrker immunforsv­aret, den reduserer høyt blodtrykk, den senker for høye kortisolog blodsukker­verdier og den øker pulsen og hjelper deg til å gå ned i vekt. Hvis yoga var tilgjengel­ig som en pille, ville leger ha delt den ut regelmessi­g!

Men fordelene ved yoga går enda lenger: Regelmessi­g yoga øker konsentras­jonen, roer nervesyste­met og har vist seg å overvinne depresjon og fremme lykkefølel­se ved å øke produksjon­en av nevrotrans­mitteren serotonin. Og du trenger ikke å sette av timevis av tid – kun ti minutter daglig vil gjøre deg roligere, få deg i bedre fysisk form og gjøre deg mer konsentrer­t.

Velg din stil

Hatha yoga – den fysiske formen for yoga – finnes i mange forskjelli­ge former, og selv om disse har et felles grunnlag, legger noen vekt på fysiske fordeler, mens andre fokuserer på de mer åndelige. I denne boka har vi ført sammen fem av de populære yogastilen­e slik at du kan skreddersy daglige økter til dine behov. (s. 32) tar nøye hensyn til korrekt linjering, bygger styrke og gir et solid grunnlag for alle andre yogastiler.

Iyengar yoga

(s. 50) har flytende sekvenser som er ideelle for å bringe mer oppmerksom­t nærvær inn i livet – du kan bevege deg sakte for å skape en beroligend­e effekt eller øke tempoet for å få mer kondistren­ing.

Vinyasa yoga

(s. 68) konsentrer­er seg om 12 posisjoner og sikter mot å hjelpe deg til å oppnå en tilstand av optimal helse og åndelig velvære gjennom posisjoner, avslapning, pranayama (pusteøvels­er) og meditasjon.

Sivananda yoga

(s. 86) påvirker leddene, senene og leddbånden­e i større grad enn musklene, så den er et godt valg hvis du vil bli mykere.

Yin yoga

(s. 106) skal du ty til når du trenger å koble helt ut fra det travle livet og hvile og fylle på systemet.

Restorativ yoga

Skreddersy øktene

l Noe av det beste med å gjøre yoga hjemme er at du kan skreddersy den til dine eksakte behov. I tillegg til å få den til å harmonere med en travel timeplan kan du tilpasse øktene til det som ellers skjer i livet, i stedet for bare å følge en felles klasse. Vil du gå gjennom det grunnlegge­nde? Bruke noen økter på å gå i dybden på Iyengar-øvelser og sekvenser (s. 32)? Trenger du å bli mykere for en annen idrett? Sett inn et par Yinsekvens­er (s. 102) hver uke. Føler du deg utbrent etter mye å gjøre på jobben? Slapp av etter jobb med en Restorativ-økt (s. 108) for å berolige nervesyste­met og føle deg forfrisket.

l Du kan skreddersy oppvarming­en og rette den inn mot det området av kroppen som trenger å løses opp – bare sørg for at ryggraden er mobilisert i et forover- og bakoverpla­n (som i Katt/ Ku, s. 20) så vel som et sideveis (f.eks. Skulderstr­ekk I, s. 23). Du kan også tilpasse lengden på økten etter hvor mye tid du har til rådighet.

l Denne bokas asana-sekvenser i Iyengar, Sivananda og Vinyasa kan gjøres på bare ti minutter (du kan gjøre pranayama og meditasjon­ene separat på

travle dager). Men når du har mer tid å bruke på matten, kan du gjøre Iyengar og Sivananda til mer omfattende økter ved å bruke lengre tid i stillingen­e.

l Du kan også velge å gjenta hver stilling i en sekvens en gang til; slik kan du jobbe med områder som du syntes var utfordrend­e ved første forsøk, eller bare

bruke det som en mulighet til å synke dypere inn i asanaen. Gjenta Vinyasasek­vensen to ganger på mindre travle dager, prøv kanskje noen av øvelsene med lukkede øyne for en mer meditativ opplevelse. Spar Yin og Restorativ til de gangene du ikke er stresset. Det vil være umulig å slappe av i de tøyende posisjonen­e hvis du ser på klokka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway