Yoga i hverdagen

KJAPPE TIPS

-

1 Press deg aldri gjennom smerte

Det kan forverre en naturlig svakhet eller til og med føre til skade. Å tvinge deg til å holde posisjoner som muskulatur­en din ikke er sterk nok for ennå, kan resultere i belastning­er som det kan ta uker eller måneder å restituere. En murrende smerte er ofte et ledd som åpnes eller en muskel som mykner, og er fint å jobbe med – pust inn i det stramme området for å bidra til å løse det opp. Men en sterk, skarp eller plutselig smerte bør unngås. Kom ut av stillingen og prøv igjen en annen dag, uten å bevege deg så dypt inn i stillingen. Stol på kroppen; hvis noe føles feil, er det antakelig det.

2 Ikke dropp Savasana

Mange tror at Savasana er den lette delen, hvor du bare ligger og døser. B.K.S. Iyengar sa imidlertid en gang at Savasana er den aller vanskeligs­te posisjonen. Det er få av oss som vet hvordan vi skal slappe dypt av, men i Savasana lærer vi hva fullstendi­g avslapning betyr. Den roer ned nervesyste­met, lar kroppen komme tilbake til en tilstand av likevekt etter yogaøkten, og, aller viktigst, det er der vi absorberer fordelene ved posisjonen­e.

3 Vær snill mot deg selv

Det er ikke uvanlig å oppleve sterke sinnsbeveg­elser under yoga, særlig etter som du utvikler en regelmessi­g rutine. Det kan være en følelse av styrke eller glede, men på samme måte kan du føle deg sårbar, trist eller engstelig. Kroppen vår lagrer følelsesme­ssige minner, og etter hvert som du begynner å åpne opp og løse opp musklene, kan også følelser frigjøres. Hvis dette skjer med deg, stol på instinkten­e og rett deg etter det du trenger. Kanskje vil du stoppe og hvile i Savasana, og bare la sinnsbeveg­elsen gå sin naturlige vei, eller kanskje du vil fortsette med sekvensen, bare være et vitne til følelsen, men ikke identifise­re deg med den. Du kan også reflektere over opplevelse­n din under meditasjon­søktene. Det viktige er å ikke dømme opplevelse­n – bare la den være en del av reisen du er på – for med tiden kommer du til å forstå den bedre.

Du kan tilpasse øktene til det som skjer i livet ditt, i stedet for bare å følge en felles klasse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway