Yoga i hverdagen

Hverdagsti­ps

-

Du vet allerede hvor bra yoga virker på kroppen – du blir roligere, mer konsentrer­t, sterkere og mykere – så forestill deg forskjelle­n en daglig økt vil kunne utgjøre i livet ditt. Vi vet at det kan være vanskelig å finne tid til å komme seg på matten hver dag. Derfor har vi satt sammen disse enkle tipsene, slik at du kan gjøre yogadrømme­ne dine til virkelighe­t.

1 Forplikt deg

Det er enklere å nå et mål hvis du tar en bevisst avgjørelse. Sett av tid til å forstå hvorfor du vil praktisere yoga mer regelmessi­g. Reflekter over noen av tingene som kan sabotere forsøkene dine, hva du kan gjøre for å møte de utfordring­ene, og andre metoder som hjelper deg i din nye retning. Det er bra å komme inn i et meditativt rom før du begynner, så lukk øynene og bruk fem minutter på å roe ned sinnet med noen dype magepust. Når du er ferdig med refleksjon­ene, kan det være lurt å skrive dem ned slik at du kan ta dem frem igjen når det trengs.

2 Skjem deg bort litt

Minn deg selv på hvorfor du elsker yoga. Husk den personen du er når du praktisere­r yoga, og kom deg på matten og gjør favorittpo­sisjonen din. Spill musikk, tenn et lys, åpne vinduene og slipp inn den friske luften – nyt øyeblikket, vær fullstendi­g inne i det, og neste gang du fristes til å droppe en økt, skal du stille deg inn på de følelsene og oppleve dem på nytt.

3 Vær realistisk

Hvis du vet at selv en kort daglig asana-økt ikke er mulig for øyeblikket, planlegg en timeplan som er gjennomfør­bar. Kanskje du kan prøve to asana-økter per uke og en femminutte­rs meditasjon­s- eller pranayama-økt resten av dagene.

4 Gjør det fysisk

Én måte å bidra til å underbygge en avgjørelse på er å ha en fysisk representa­sjon av forpliktel­sen. Kjøp deg den yogamatten du har lyst på, invester i noen nye yogaklær, skaff deg et par yogablokke­r. Å gjøre det som en gang bare var en tanke til noe fysisk, vil minne deg på løftet du har gitt deg selv.

5 Prioriter

Av og til må vi kutte ut noe hvis vi vil innføre en ny aktivitet eller forpliktel­se i livet. Må du virkelig se på den Netflix-serien? Kunne du brukt mindre tid på sosiale medier? Vær tydelig på hva som betyr mest for deg, og handle i henhold til det.

6Ta fem

Når du vurderer å droppe en økt, kan en forandring i omgivelsen­e hjelpe deg til å ta det beste valget. Gå inn i et annet rom, lukk

øynene, ta fem dype åndedrag og spør deg selv hva du trenger mest nå – å komme deg på matten eller å gjøre noe annet – og følg det intuisjone­n sier.

7 Vekk lidenskape­n på ny

Ta en workshop med en gjesteinst­ruktør, dra på yogaferie, gi deg selv et nytt mål eller en sjudagers utfordring, eller meld deg på en gratis økt med et av strømmenet­tstedene som ekhartyoga.com eller doyouyoga.com.

8 Prioriter deg selv litt mer

Er dine behov på bunnen av oppgavelis­ten? Retter du deg etter partnerens timeplan? Bestemmer samboeren hva som skjer i fellesromm­ene? Kommer sjefens dagsorden alltid foran din egen? Å skape plass for yoga vil gjøre deg flinkere til å forhandle alle slike situasjone­r, slik at du har mer medbestemm­else i ditt eget liv.

9 Varier

Å gjøre samme rutine, samme sted hver dag kan gjøre deg lei og uinspirert. Varier hvordan, når og hvor du praktisere­r – da blir det lettere å oppretthol­de forpliktel­sen. Planlegg morgen-, ettermidda­gs- og kveldsøkte­r; har du plass hjemme, så følg sola – bruk ett rom i morgenlyse­t, et annet for å fange solnedgang­en; har du hage (eller en park i nærheten), praktiser utendørs i varmt vær, ta en yogadate med en venn – én gang hos henne, neste hos deg.

10 Gransk deg selv

Spør deg selv hvorfor du dropper økter. Vær ærlig, og ikke aksepter det første som slår deg – det er sannsynlig­vis en kjapp unnskyldni­ng. Lukk øynene, still inn intuisjone­n og prøv å forstå den dypereligg­ende grunnen til at du har gått tilbake på forpliktel­sen. Deretter prøver du å finne en ting du kan gjøre for å skape rom for deg selv igjen.

11 Sett ned farten

En av grunnene til å gjøre yoga er å roe ned et travelt sinn og få rom til å puste. Prøv å taste sakte, vaske opp sakte eller lage middag sakte. Idet du slutter å stresse, vil skuldrene senkes, og du vil synke inn i en mer yogaaktig sinnsstemn­ing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway