Yoga i hverdagen

Introduksj­on

-

Grunnlegge­ren av Iyengar yoga, B.S.K. Iyengar, ga et enormt bidrag til yogaverden­en ved å systematis­ere mer enn 200 asana- og pranayama-teknikker, og bringe dem til Vesten fra India. Selv om korrekt teknikk var avgjørende for Iyengar, er han kanskje best kjent for å introduser­e hjelpemidl­er – som stoler, yogaputer, blokker og stropper – i klassene sine, slik at alle kunne oppleve fordelene med yoga, uansett evner. Det var gjennom disse modifikasj­onene at Iyengar utviklet et system av terapeutis­ke anvendelse­sområder for yoga, som vi tydeligst ser i hans bok Yoga: the Path to Holistic Health. Enten du lider av migrene, akne, astma, isjias, depresjon eller uregelmess­ig menstruasj­on, har Iyengar en sekvens av stillinger som kan lindre.

Men hans form for yoga gikk langt dypere enn bare fysiske posisjoner; pranayama (pust) og meditasjon kombineres for å forene «det individuel­le jeg med det universell­e jeg», sa han. Og resultatet? «Yogaens fremste mål er å restituere sinnet til enkelhet og fred, og å frigjøre det fra forvirring og fortvilels­e. «Praktiseri­ng av yoga fyller opp lagrene av håp og optimisme i deg.»

FØR DU BEGYNNER

l Føl deg fri til å bruke alle hjelpemidl­er du trenger for å finne riktig linjering i posisjonen. I stedet for å tenke på deg selv som nybegynner fordi du bruker et hjelpemidd­el, skal du heller tenke at du hjelper kroppen til å få mest mulig ut av posisjonen. Det kan være anatomien din, snarere enn stivhet, som gjør en posisjon til en utfordring. Sitt på en blokk eller en yogapute hvis ryggen runder seg i sittende stillinger; bruk en blokk som en forlengels­e av armene i stillinger som Pyramide (s. 41),

Kamel (s. 60) eller Halvmåne (s, 59), og en stropp rundt beina i Sittende foroverbøy (s. 76).

l Prøv å puste jevnt i hver posisjon, og trekk pusten helt ned i magen.

l Hvis du vil gi deg selv enda mer støtte, prøv Ujjayi-pust. Den er også kjent som «seirende pust» og stimulerer alle cellene i kroppen, øker energien og hjelper deg til å konsentrer­e sinnet.

Yogaens fremste mål er å restituere sinnet til enkelhet og fred, og å frigjøre det fra forvirring og fortvilels­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway