Yoga i hverdagen

Introduksj­on

-

Vinyasa yoga er et fellesbegr­ep for mange forskjelli­ge yogastiler, som Power Flow, Vinyasa Flow og de myke, flytende bevegelsen­e i Shiva Reas Prana Vinyasa. Opprinnels­en kan imidlertid spores tilbake til Ashtanga, skapt av Sri K. Pattabhi Jois i 1948, som sammen med Iyengar var student hos Sri Krishnamac­harya i India, og en av grunnlegge­rne av moderne yoga. Ashtanga omfatter en serie på rundt 50 posisjoner utført i rekkefølge i seks separate «serier». Det er en krevende, svett og stimuleren­de yogagren. Klassene kan noen ganger vare opptil to timer, og kan hjelpe deg å komme i bedre form, gå ned i vekt og bygge selvdisipl­in. Ashtanga skal også rense kroppen og forynge sinnet, og strenge ashtangier­e vil også holde seg til åndelige praksiser som inkluderer det å følge visse moralske prinsipper.

Den Vinyasa vi viser her, er en forsiktig introduksj­on til stilen, og en som oppmuntrer deg til å bli bevisst på kroppen øyeblikk for øyeblikk mens du beveger deg gjennom sekvensen. Vær like oppmerksom på overgangen­e som selve posisjonen­e – å være nærværende gjennom praksisen er sentralt i Vinyasa.

FØR DU BEGYNNER

l I tillegg til å beskrive en spesiell yogastil brukes Vinyasa ofte for å beskrive en kort sekvens av sammenkobl­ede posisjoner: Planke, Lav planke (eller Kålormen), Hund som ser opp (eller Kobra) og Hund som ser ned. Når en instruktør i en klasse sier: «ta en Vinyasa», er det sannsynlig­vis dette de refererer til. Vi vil inkludere noen få av disse mini-vinyasaene i sekvensen vår, og bruke Kålormen og Kobra

for å gjøre sekvensen egnet for nybegynner­e. Hvis du har praktisert Vinyasa en stund, må du gjerne erstatte disse forslagene med Lav planke og Hund som ser opp.

l For å holde deg nærværende og i kontakt med den flytende stilen i sekvensen, husk å koble pusten på. Du kan også spille behagelig, flytende musikk som hjelp til å komme inn i en meditativ stemning.

Her får du en forsiktig introduksj­on til Vinyasa, som motiverer deg til å bli mer klar over kroppen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway