Yoga i hverdagen

Introduksj­on

-

Swami Sivananda var opprinneli­g lege, men etter å ha behandlet en vandrende munk som lærte ham asana- og yogafiloso­fi, begynte han en tiårig åndelig reise, som til slutt gjorde at han grunnla Sivananda yoga. Den ble brakt til Vesten på 1950-tallet av en av hans disipler, Swami Vishnudeva­nanda, som skrev den offisielle læreboka i stilen, The Complete Illustrate­d Book of Yoga.

Sivananda yoga summeres kanskje best opp av ordene Tjen, Elsk, Gi, Rens, Mediter og Innse, og hevder at veien til fysisk helse, psykisk velvære og åndelig vekst oppnås gjennom riktig trening, riktig pust, riktig avslapning, riktig kosthold, positiv tenkemåte og meditasjon. Yoga-asanaer, pranayama, et laktoveget­ariansk kosthold (enkle, naturlige ingrediens­er som følger ayurvedisk­e prinsipper) og en meditativ åndelig praksis baner veien for god helse og et fredelig, lykkelig sinn.

«Når overflaten på en innsjø er stille, kan man tydelig se bunnen. Dette er umulig når overflaten er opprørt av bølger. Når sinnet er rolig, uten tanker eller lengsler, kan du, på samme måte, se ‘ Jeget’. Dette kalles yoga.» Internatio­nal Yoga Vendanta Centre

FØR DU BEGYNNER

l Sivananda-klasser Tradisjone­lt begynner med beinløft som oppvarming, så vi starter økten med Enkle og Doble beinløft. Hvis du, etter å ha prøvd dem før sekvensen på s. 84, føler at du trenger en lengre oppvarming, velg én eller to øvelser fra hver av rygg-, skulder- og hofteoppva­rmingene på s. 20–23.

l med Enkle armene beinløft: langs Ligg sidene, på ryggen håndflaten­e vendt ned, strake bein og fleksede ankler. Pust sakte inn idet du løfter høyre bein og teller

til fem, så fører du det så høyt som det er behagelig uten å bøye kneet. På en utpust, senk mens du teller til fem, og løft venstre bein. Gjenta fem til ti ganger.

l Doble beinløft: Som tidligere, men denne gangen løfter du begge beina samlet og holder dem strake. Prøv å føre beina opp til vertikalt hvis mulig, og gjenta fem til åtte ganger.

l Pust jevnt og dypt ned i magen gjennom hele økten, eller du kan bruke Ujjayi-pust (s. 35).

Sivananda yoga summeres best opp av ordene Tjen, Elsk, Gi, Rens, Mediter og Innse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway