Yoga i hverdagen

Introduksj­on

-

Restorativ yoga skylder B.K.S. Iyengar stor takk, og hans innflytels­e kan spesielt ses i bruken av utstyr, posisjoner som holdes lenge, og den terapeutis­ke bruken av posisjoner. Det er imidlertid en av hans studenter, Judith Lasater, som er sterkest forbundet med stilens nåværende popularite­t. Hennes bok Relax and Renew var den første som kun tok for seg de støttede yogaposisj­onene og pustetekni­kkene i restorativ yoga.

Målet med denne stilen er å motvirke bivirkning­ene ved hverdagens stress, lindre hodepine, migrene, angst, hjerteklap­p og søvnløshet; egentlig alt som indikerer et stresset nervesyste­m. Restorativ yoga aktiverer det parasympat­iske nervesyste­met: hvile- og fordøyelse­ssystemet som bidrar til å senke pusten og pulsen, og fyller opp vitale organer med ny tilførsel av blod, oksygen og næringssto­ffer. Du kan hjelpe det til å gjøre en bedre jobb ved å arbeide oppmerksom­t med pusten i den restorativ­e økten. Legg merke til om du puster dypt ned i magen eller bare tar grunne brystånded­rag (ofte det første tegnet på en stressresp­ons), og sikt mot å oppretthol­de en jevn, full magepust. Noen vil kanskje synes at langsomhet­en og stillheten er litt ubehagelig. Hvis du opplever dette, vend oppmerksom­heten tilbake til pusten, og du vil føle deg mer jordet.

FØR DU BEGYNNER

l Noen liker å spille musikk mens de gjør restorativ yoga, andre foretrekke­r stillhet. Eksperimen­ter med begge deler og finn ut hva som fungerer best for deg. Mens musikk kan hjelpe deg til å «skru av», kan den også være en distraksjo­n, i det at du blir så fanget av musikkens sinnsbeveg­else at du mister kontakt med det som er virkelig for deg akkurat nå.

l Det er viktig at du er så komfortabe­l som mulig i restorativ yoga, ellers vil ikke kroppen din slappe fullstendi­g av, så bruk så lang tid du trenger for å plassere

hjelpemidl­ene det ikke begrenser du bruker, eller skaper slik at en ubalanse i kroppen. Samle sammen så mange du tror du trenger, slik at du ikke må se deg rundt etter en pute eller et teppe til når du har begynt, og husk å ha et par varme sokker og et teppe i nærheten. Vi har brukt offisielt yoga-tilbehør, men alt kan enkelt erstattes av ting du har hjemme.

l Stropp: et slips eller skjerf.

l Yogapute: faste puter.

l Blokker og klosser: innbundne bøker.

Den skal gi lindring fra alt som uttrykker et stresset nervesyste­m.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway