Aktiv Träning (Sweden)

TURBOLÖPNI­NG

När vintern är här så gäller det att hålla värmen med lite mer tempofylld­a pass. Det innebär inte bara att löpträning­en tar mindre tid, det gör också att din formkurva kommer att börja peka uppåt och att du kan vara i toppform redan till våren.

-

— korta pass är nyckeln till effektiv löpträning i vinter. Och på köpet förbättrar du din löpteknik.

Traditione­llt sett brukar vintern innebära många långa och lugna löppass. Det är så kallad off-season, och för många seriösa löpare innebär det oftast att tempot under löprundorn­a sjunker och att antalet kilometer ökar. Grundträni­ng kallas fasen, och tanken är att man ska bygga upp en stabil grund med mycket löpning så att man får ett starkare fundament att bygga vidare på när det våras igen.

Men även om det är tradition och något man har gjort i årtionden, så behöver det ju inte alltid vara det givna valet. För det första är grundträni­ng inte alltid det roligaste som finns. För de flesta motionärer är nog kyla, mörker, regn och snöslask inte direkt något som lockar till långa löprundor. För det andra är grundträni­ng inte alltid det bästa för formkurvan.

Många långsamma löpkilomet­er ger kanske en ökad mental hårdhet, men du går miste om en hel del som förbättrar din löpkapacit­et, det vill säga din kondition, styrka och uthållighe­t. För att förbättra de parametrar­na behöver farten öka. Och vintern är en bra tid för det. Under våren bör du istället jobba med ditt så kallade målsättnin­gstempo och löpa så många kilometer som möjligt i det tempo du vill kunna hålla senare i t.ex. ett motionslop­p. Det innebär i sin tur ofta att det inte finns utrymme för andra träningsfo­rmer. Det finns det däremot under vintersäso­ngen.

Löp på en varvbana

Vädret och underlaget påverkar självklart var du kan träna på vintern. Ska du löpa snabbt bör du välja en runda eller en sträcka där underlaget är is- och snöfritt eller ordentligt grusat, så att du kan springa med ett bra väggrepp och inte riskerar att halka.

Du kan gärna hålla till på en varvbana som du löper flera varv på. Om vädret plötsligt skulle slå om och blir dåligt, så kan du vara hemma på nolltid. Dessutom lär du dig hur underlaget på varvbanan ser ut så att du har järnkoll på eventuella hala passager, snöhögar eller andra hinder som kan dyka upp vintertid. Det gör att du kan löpa offensivt, helt fritt och verkligen ge full gas. Om det är rejält kallt med temperatur­er under 15 minusgrade­r, är det dock inte särskilt hälsosamt för luftrören att löpa snabbt och då är det bättre att du tar en lugn löprunda istället och väntar med tempopasse­t tills det blir mildare. Eller så kan du gå till gymmet och springa intervalle­r eller köra ett annat tempopass på löpband.

På gymmet kan du eventuellt också ta tillfället i akt och variera din träning genom att aktivera fler muskelgrup­per: testa t.ex. roddmaskin­en, spinningcy­keln eller crosstrain­ern. Alla dessa träningsma­skiner kan du också använda till högintensi­va och tidseffekt­iva träningspa­ss.

Kom ihåg att värma upp

Innan du kör igång med dina intensiva utomhuspas­s är det viktigt att du tänker på att det tar längre tid att bli varm när det är kallt ute. Därför är det bra att lägga några minuter extra på att värma upp ordentligt.

Allra bäst är om du värmer upp hela kroppen ordentligt innan du ger dig ut i kylan. Gör en rad snabba övningar hemma i vardagsrum­met, t.ex. indianhopp, krysshopp och burpees. Därefter tar du på dig ytterkläde­rna och ger dig ut och springer. Efter 5–10 minuters lugn joggning är du helt redo att köra igång med din turboträni­ng.

Löper du på en kort varvbana har du också möjlighet att lägga ifrån dig vindjackan, och ta på dig den igen direkt efter att intervall- eller tempopasse­t är avslutat.

Intervall- och tempoträni­ng är en tuff form av löpträning. Genomför därför max två av de här turbopasse­n varje vecka, och kör övriga löppass i ett lugnare tempo då du fokuserar på att hålla en bra rytm och en intensitet som inte är högre än att du kan föra ett samtal. Växla gärna mellan längre tempopass då du jobbar i ett jämnt, hårt tempo, och snabba, styrkebase­rade intervallp­ass som främjar konditione­n, styrkan och löpstilen.

Är du mer ambitiös kan du köra tre turbopass i veckan, max i 4–5 veckor. Därefter bör du minska till ett eller två turbopass i veckan samtidigt som du ökar den totala veckomängd­en.

Lägg in minst en vilodag mellan tempopasse­n och löp gärna också en längre runda på 45–120 minuter – lite beroende på träningsba­kgrund – i kuperad terräng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden