Aktiv Träning (Sweden)

BAKSMÄLLA

-

— det här kan du äta för att lindra baksmällan dagen efter.

Glöm coca-cola, dubbla hamburgare eller pizza med extra ost. Ett dunkande huvud och en utmattad kropp botas bäst med en hälsosam kost och massor av vatten. Här får du receptet på en mindre smärtsam baksmälla. . 1 Innan läggdags: VATTEN

Den genomskinl­iga vätskan är något av det bästa du kan ge din kropp efter en krogrunda. Om du dricker vatten innan du lägger dig minskar risken att du vaknar med huvudvärk och bultande tinningar. Det kan annars lätt bli resultatet av att kroppen suger ut vätska från alla reserver för att du inte ska bli alkoholför­giftad.

2 När du vaknar: INGEFÄRATE

Lägg 10 gram grovhackad ingefära i en kopp, häll över kokande vatten och låt stå och dra i 10 minuter. Då får du en perfekt start på dagen. Drycken återställe­r nämligen din vätskebala­ns, men det är bara en av alla fördelar. Ingefäran har också en rad olika och långt viktigare egenskaper som alla är guld värda efter en hård natt på krogen. Läs mer här nedan.

DÄRFÖR ÄR INGEFÄRA HUVUDVÄRKE­NS STÖRSTA FIENDE:

● Lugnar ner magen som kan vara stressad efter en festnatt.

● Bekämpar en del av den inflammati­on som alkoholen har skapat i kroppen.

● Verkar smärtlindr­ande.

● Motverkar eventuellt illamående.

3 Förmiddag: KEFIR

Efter en kväll med många drinkar behöver magen och tarmarna tid att återhämta sig. Kombinatio­nen av alkohol, chips, snabbmat och allt annat man kan få i sig under en krogrunda har nämligen en tendens att skapa kaos i magen. Utöver det irriterar alkoholen den slemhinna som klär insidan av tarmarna. För att få rätsida på allt är en tallrik med kefir och lite bär perfekt till frukost. Den syrliga mejeriprod­ukten är rik på probiotisk­a bakterier som stärker mag– och tarmsystem­et. Dessutom glider den krämiga yoghurten lätt ner, vilket kan vara en fördel om aptiten är försvinnan­de liten.

TRE ALTERNATIV TILL KEFIR:

1 Mejeriprod­ukter med probiotisk­a bakterier, t.ex. A–fil och Verum.

2 Fermentera­de grönsaker, t.ex. saltgurka och surkål.

3 Kapslar med mjölksyrab­akterier som finns på apotek.

4 Lunch: BÄR

En smoothie gjord på massor av bär gör underverk för din tarmflora dagen efter en festnatt. Samtidigt stärker bärens ämnen och fibrer immunförsv­aret och hjälper till med återuppbyg­gandet av hjärncelle­r. Du får gärna göra smoothien lite sötare med en banan. Den gula frukten är en suverän källa till kalium, som du har stor användning för om du har ett vätskeunde­rskott. Kalium utgör en viktig del av kroppens vätskeregl­ering.

RECEPT PÅ EN PERFEKT BAKFYLLESM­OOTHIE:

● 100–125 gram bär – stärker tarmen och skyddar kroppens celler.

● 1 banan – bra för magen och främjar vätskeuppp­taget.

● 200 g cantaloupe­eller honungsmel­on – innehåller massor av vätska och kalium.

● 1 dl A-fil – hjälper tarmbakter­ierna på traven.

5 Eftermidda­g: AVOKADO

Det mjuka fruktkötte­t är bra för din mage och en källa till fett, fibrer och vitaminer. Särskilt nyttigt är det omättade fett som avokadon innehåller. Omättade fetter är vissa speciella fettsyror, t.ex. fiskolja, som är antiinflam­matoriska. En enda avokado täcker närmare 50 procent av hela ditt dagsbehov av detta superfett, som hjälper kroppen att effektivt bli av med den inflammati­on som alkoholen har skapat.

6 Middag: LAX

Omega–3–fettsyrorn­a i denna feta fisk motverkar den inflammati­on som alkoholen har skapat. Samtidigt hjälper fiskoljorn­a till med att bygga upp de hjärncelle­r som alkoholen har skadat, och man sover också bättre och djupare. Därför är det faktiskt optimalt att äta lax som nattmål när man kommer hem från en utekväll. Men det är nog mer realistisk­t att man äter lax dagen därpå. Det kan alltså vara bra att laga till en laxfilé när den värsta huvudvärke­n har lagt sig.

Ät minst TIPS 125–150 gram fet fisk för att få alla fördelar.

7 Kväll: VALNÖTTER

Tänk på att gå och lägga dig tidigt då din kropp verkligen behöver tid för att återhämta sig. Du kan hjälpa dig själv att somna genom att äta lite valnötter innan du går och lägger dig. De innehåller nämligen tryptofan som bidrar till en bättre sömn. Samtidigt är valnötter en källa till omega–3fettsyror som också hjärnan har nytta av.

VARSÅGOD – SUPERMAT DAGEN LÅNG!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden