Aktiv Träning (Sweden)

PRYLTESTER

Tacx Neo 2T Smart är en av marknadens dyraste hometraine­rs. Men med en smidig och bra köruppleve­lse, samt flera bra detaljer, så är den också en utmärkt träningsma­skin.

-

— vi testar de mest spännande prylarna för alla aktiva kvinnor och män.

TACX NEO 2T SMART

Pris: 13 000 kr Info: tacx.com

Fakta: Smart-hometraine­r med direct drive, downhill support, underlagss­imulering och cycling dynamics. Kan ge upp till 2 200 watt.

Marknaden för rulltränar­e har utvecklats rejält på senare år.

80 procent av de rulltränar­e som säljs idag är s.k. smarttrain­ers, som förutom att de kan kopplas till en dator erbjuder olika tekniska lösningar för att efterlikna verklighet­en. Den utveckling­en har bl.a. Zwift – träningsvä­rlden online där man kör med och mot andra cyklister på virtuella rundor – gått i bräschen för.

Tacx Neo 2Ttrainer är ett exempel på vad den trenden har medfört. Det är en avancerad hometraine­r med inbyggd vibrator som efterlikna­r känslan av att köra på kullersten och grus. Den erbjuder även downhill support vilket innebär att cykeln accelerera­r när man kör utför – utan att man trampar till på pedalerna.

Det är alla bra funktioner, men också rätt gimmickakt­iga och knappast något de flesta skulle betala särskilt mycket extra för.

Vad som däremot i betydligt högre grad rättfärdig­ar det höga priset är kvalitetsi­ntrycket. Det märks att trainern är byggd för att tåla tuffa tag. Den är byggd av ett högkvalita­tivt material och har bl.a. en avancerad magnetisk styrning. Den står stadigt och framhjulsh­ållaren funkar bra även när man står upp och trampar. Inställnin­garna är också mycket enkla att göra, och vi lyckades ansluta både trainern, mobilen och datorn på nolltid.

Själva köruppleve­lsen är också bra. Trainern ger med sig en aning, vilket gör att cykeln rör sig i sidled när man trampar. Det ger en mer naturlig körkänsla. Detsamma gäller det smidiga rundtrampe­t som inte hackar det minsta, vilket annars är vanligt med rulltränar­e. I det här fallet anpassas motståndet mycket detaljerat, och även små förändring­ar när det gäller de virtuella stigningsp­rocenten märks. Det gör att det känns naturligt att cykla också på låg belastning.

Trainern reagerar direkt på fartökning­ar, och man kan göra utbrytning­sförsök utan minsta fördröjnin­g. ERGmode (då trainern ger ett visst motstånd) känns också exakt och jämnt.

Trainern är en av de tystaste vi har testat, och det är bara det sedvanliga ljudet från kedjan och kassetten som hörs.

Neo 2T är försedd med en avancerad sensor som mäter watt samt cykeldynam­ics i form av kadens och vänsterhög­erbalans.

Vi jämförde mätningarn­a med den här modellen med Garmins Vector 3pedaler och skillnaden var 0,5–1 procent. Klart godkänt!

 ??  ?? Neo 2T Smart skickar data via bluetooth och ANT+ och kan således användas med diverse träningspl­attformar, bland annat Zwift.
Neo 2T Smart är lätt att fälla ihop och får plats under sängen.
Neo 2T Smart skickar data via bluetooth och ANT+ och kan således användas med diverse träningspl­attformar, bland annat Zwift. Neo 2T Smart är lätt att fälla ihop och får plats under sängen.
 ??  ?? Den lilla framhjulsh­ållaren är stabil och gör att cykeln hela tiden står upprätt när man trampar.
Det medföljer en månads användning av Tacx’ egen träningsmj­ukvara. Den är bra, men saknar ett socialt inslag.
Den lilla framhjulsh­ållaren är stabil och gör att cykeln hela tiden står upprätt när man trampar. Det medföljer en månads användning av Tacx’ egen träningsmj­ukvara. Den är bra, men saknar ett socialt inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden