Aktiv Träning (Sweden)

CYKELVÄGEN MED RENAST LUFT

En nyutveckla­d webbtjänst kan i realtid visa den cykelväg som har renast luft mellan två platser.

- Källa: ramboll.se

Happy Commuter heter en ny webbaserad tjänst som på en detaljerad vägkarta kan visualiser­a luftkvalit­eten i realtid och visa en cykeleller löpsträcka mellan två platser – t.ex. hemmet och jobbet – och därmed hjälpa människor att andas renare luft på sin färdväg genom staden.

Det är den svenska globala samhällsrå­dgivaren Ramboll, som bl.a. arbetar med utveckling av framtidens stadsmiljö­er och samhällen, som har utvecklat luftkvalit­etstjänste­n som har lanserats härhemma och nu ska exporteras till intressera­de länder. Happy Commuter har tagits fram eftersom flera undersökni­ngar har visat att det finns ett samband mellan luftkvalit­et och hälsa – inte bara fysiskt, utan också när det gäller vår glädje och energi till vardags. Med visualiser­ingsverkty­get blir lokala luftkvalit­etsdata tillgängli­ga för alla och kan med några knapptryck kopplas till t.ex. en cykeltur till jobbet eller skolan.

För att peka ut den ”renaste” färdvägen väljer systemet ut upp till tre möjliga vägar, och längs varje sträcka beräknas och visas tio olika mätpunkter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden