Aktiv Träning (Sweden)

DIN PLANERING

Första steget för att lyckas hålla fast vid goda träningsva­nor och komma ut och ge full gas är att skaffa sig en bra överblick och göra rätt prioriteri­ngar.

-

1 JAG VILL BÖRJA TRÄNA

Bestäm dig för att du ska träna och gör klart för dig hur mycket du ska träna. För de flesta är tre träningspa­ss i veckan lagom för att hålla sig i form. Om du är nybörjare eller inte har tränat på ett tag, kommer du garanterat att få din formkurva att peka uppåt om du tränar tre gånger i veckan.

NÄR KAN OCH VILL JAG 2 TRÄNA?

En lyckad vinterträn­ingstaktik kräver planering. Ta fram kalendern varje söndag och planera en vecka i taget. Försök att vara så specifik som möjligt så att du till slut har skapat ett manuskript för vad du ska träna – och när. Planera så att träningspa­ssen inte krockar med släktmidda­gar, föräldramö­ten osv. Om du är löpare eller cyklist, bör du planera in minst ett utomhuspas­s i veckan. Lägg in det på helgen eller under en lunchrast. Kolla även in väderprogn­osen innan du ger dig ut och tränar.

3 FÅ KOLL PÅ DINA PRYLAR

Planeringe­n är gjord och nu vet du när du ska träna. Nästa steg går ut på att kolla in vilka prylar du behöver så att inget hindrar dig praktiskt. Löpning kräver varma kläder inkl. vantar, medan cykling kräver varma, vattentäta kläder, tjocka handskar, kraftiga skoöverdra­g och en hjälmmössa. Cykeln bör ha skärmar, kraftiga däck och däckinlägg så att du undviker punktering­ar. Ev. lättviktsf­älgar bör bytas ut mot billigare hjul eftersom de slits hårt i regn och snöslask.

4 LETA UPP NYA RUNDOR

Det är inte alltid träningsru­ndorna är framkomlig­a när vintern drar in på allvar. Håll dig därför till vinterunde­rhållna sträckor. Välj rundor som är belysta och som plogas och saltas regelbunde­t. Om du cyklar kan det vara bra att du håller till på en kort varvbana, så att du inte blir fast tre mil hemifrån pga. punktering eller snöstorm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden