Aktiv Träning (Sweden)

DETTA ÄR NYTTIGHETE­RNA:

-

OMEGA-3-FETTSYROR:

Fet fisk som makrill, sill, lax, öring och hälleflund­ra är huvudlever­antörer av omega-3-fettsyror. För att få en antiinflam­matorisk verkan av omega-3-fettsyror behövs 1–1,5 gram per 25 kg kroppsvikt per dag, dvs. 3–5 gram per dag för en genomsnitt­lig person. Då krävs att du äter minst 100 gram fet fisk per dag eller alternativ­t intar ett tillskott. Växtriket kan också leverera omega-3, men sällan tillräckli­gt stora mängder.

GINGEROLER:

Namnet kommer av engelskans ginger och avslöjar att det handlar om ämnen som finns i ingefära. En antiinflam­matorisk dagsdos är 5–10 gram, vilket du lätt får i dig om du blandar en bit ingefära i din smoothie. Alternativ­t kan du köpa kapslar med torkad ingefära.

MUFA:

Medelhavsk­ost är rik på MUFA, vilket är en förkortnin­g för monounsatu­rated fatty acids, dvs. enkelomätt­ade fettsyror. Här handlar det om en grupp unika fettsyror som finns i t.ex. oliver, avokado och nötter. Dagsbehove­t är högt, cirka 40–50 gram, vilket gör att du kan hälla på rätt mycket olivolja (1–2 msk per dag) på maten, äta minst en avokado varje dag och gärna kompletter­a med en näve nötter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden