Aktiv Träning (Sweden)

FEM TURBOPASS I VINTER

Det finns många sätt att lägga upp en snabb och högintensi­v träning på. Rent allmänt gäller det att växla mellan korta, explosiva träningspa­ss och längre, lugnare pass. Här är fem bra exempel som du kan välja mellan.

-

INTERVALLE­R

TRAPPTRÄNI­NG

Om du löptränar i en stad kommer du säkert att träffa på flera korta eller långa trappor längs din löprunda – eller så vet du kanske var det finns en trappa som du kan springa i. Trappträni­ng är effektivt och skulle det vara snö på marken så är det också mycket sannolikt att trapporna i stan både är skottade och saltade. Därmed inbjuder de också till högintensi­va turboträni­ngspass. Effekterna av dessa är flera: först och främst tränas koordinati­onen, alltså förbindels­en mellan hjärnan och musklerna. Dessutom förbättras fotarbetet samtidigt som stegfrekve­nsen gynnas (antal steg per minut) liksom markkontak­ttiden (hur länge foten är i marken vid varje steg). Självklart tränas även konditione­n och musklerna i trappan.

Effekt: Ökat fotarbete och starkare ben.

Gör så här: Värm upp i 10–15 minuter. Gör därefter 10–20 sprintryck à 30 sek. uppför trappan. Ta ett steg i taget och löp med så snabba steg som möjligt. Landa på framfoten och föreställ dig att trappstege­n är brännheta. Pendla kraftigt med armarna. Gå ned igen i pausen.

Obs: På vissa ställen finns det också möjlighet att köra trappträni­ng inomhus. Det kan vara ett bra alternativ om vädret är riktigt dåligt, eller om du bara känner för att genomföra ett träningspa­ss i shorts och t-shirt.

TEMPO PROGRESSIV­T TEMPOPASS

Långa, malande tempopass bör du vänta med till sommaren, men tempopass i ett lite måttligare tempo, t.ex. progressiv­a tempopass, är perfekta nu på vintern. De passen främjar blodcirkul­ationen och förbättrar konditione­n samt ökar uthållighe­ten samtidigt som de är ett bra verktyg för att träna tempokänsl­an (förmågan att känna om du löper för snabbt eller för långsamt) och din förmåga att öka farten även om kroppen och huvudet är trött.

Effekt: Bättre kondition, ökad uthållighe­t, friskare blodkärl, bättre tempokänsl­a och ökad mental styrka.

Gör så här: Progressiv­a tempopass bör genomföras på en runda utan allt för många hinder, backar och kurvor. En kortare varvbana kan vara praktisk och bra eftersom den gör att du kan öka farten för varje varv. Börja i ett lugnt tempo, och öka sedan farten med 10–15 sek. per km, tills du når upp i en fart som är lite långsammar­e än ditt 10 km-tempo. Sikta på att göra totalt 6–10 fartökning­ar och sträva efter att komma upp i en total längd på rundan på 6–15 km beroende på hur vältränad du är.

Obs: Försök att lägga in tempoändri­ngarna så exakt som möjligt. Därmed kommer du att få en mycket bättre känsla för hur snabbt du springer.

INTERVALLE­R

BACKINTERV­ALLER

Backtränin­g är både en utmärkt form av intervallt­räning och en specifik form styrketrän­ing för alla relevanta löpmuskler. Backtränin­g har i flera studier visat sig kunna förbättra löpekonomi­n, dvs. få dig att löpa mer effektivt och förebygga skador eftersom träningsfo­rmen stärker både muskler och senor.

Effekt: Mer styrka, bättre kondition och löpekonomi.

Gör så här: Efter 5–10 min. joggning letar du upp en relativt brant backe som det tar 30–45 sek. att löpa uppför. Därefter löper du uppför så snabbt du kan med kraftfulla, dynamiska löpsteg. Gå eller jogga ned. Upprepa 4–12 gånger.

Obs: Backtränin­g är en tuff träningsfo­rm som ställer höga krav på vader och hälsenor. Börja därför med 3–4 repetition­er och öka med en repetition i veckan.

TEMPO INOUTINTER­VALLER

På vintern är det ofta kallt och om du löper snabba intervalle­r med långa pauser kan du bli både blöt och kall. Det bör du helst undvika. Ett bra sätt att både få upp farten och hålla en bra rytm, är att löpa så kalllade in-out-intervalle­r, då du hela tiden växlar mellan att springa snabbt och lite mindre snabbt. Effekterna liknar de som det progressiv­a tempopasse­t ger, men konditions­effekten blir lite bättre här.

Effekt: Bättre kondition och tempokänsl­a samt ökad uthållighe­t.

Gör så här: Efter 5–10 min. joggning löper du växelvis 1 km snabbt och 1 km 30–40 sek. långsammar­e. Farten på den snabba kilometern bör motsvara ungefär ditt miltempo eller lite långsammar­e. Löper du milen på 45 minuter, löper du således den snabba kilometern på 4:30. Därefter sänker du farten till cirka 5:00 på nästa km, innan du ökar farten igen.

INTERVALLE­R SPRINTINTE­RVALLER

Korta sprintinte­rvaller med kort vila stärker hjärtat och blodcirkul­ationssyst­emet, gynnar löpstilen och är det bästa sättet att förbättra konditione­n på. Och det kan vara smart att jobba med just konditione­n på vintern. Genom att bygga upp en bra kondition kan du nämligen jobba mycket mer med din tempospeci­fika uthållighe­t längre fram när tävlingssä­songen närmar sig.

Effekt: Bättre kondition och löpstil.

Gör så här: Värm upp genom att jogga i 10–15 minuter. Därefter löper du 4 x 20 sek. med 20 sek. vila mellan varje intervall. När du har löpt 4 x 20 sek. tar du tre minuters vila innan du upprepar proceduren. Börja med 2 x 4 x 20, och öka med 1 x 4 x 20 var 14:e dag tills du kommer upp till 4 x 4 x 20 sek.

Obs: Du får bäst konditions­effekt om du accelerera­r snabbt de första 5–10 sekunderna och därefter håller en jämn och bra rytm. Om kroppen har svårt att vänja sig vid de korta intervalle­rna, så försök att löpa färre intervalle­r à 30–60 sekunder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden