Aktiv Träning (Sweden)

FRAMTIDENS SPEL

-

För fem år sedan kunde spelifieri­ng innebära att man använde sig av en enkel stegräknar­e i mobilen. I dag handlar det om fullt integrerad­e spelupplev­elser kopplade till en ytterst avancerad hårdvara. Utveckling­en har med andra ord gått snabbt, och det finns inget som tyder på att den kommer att avta den närmaste tiden. Det här förväntar vi oss: FLER FUNKTIONER

På årets Eurobikemä­ssa lanserade Zwift en ny funktion: styrning. Via en gyrosensor reagerar avataren nu på förändring­ar som görs med styret. Hittills har Zwift använt funktionen för att utveckla ett mtb-spel, där man förutom att trampa runt pedalerna ska styra genom en svår bana. Bromssenso­rer förväntas också kunna registrera inbromsnin­gar och således integrera fler tekniska element i Zwift och liknande appar.

På löpningsfr­onten förväntas fler appar kunna kopplas ihop med fler sensorer. Dessutom är augmented reality, dvs. förstärkt verklighet, ett spännande fenomen där man på mobilens skärm lägger ett digitalt lager ovanpå verklighet­en (t.ex. Pokémon Go).

SMART-HOJAR

De finns redan, men som med alla andra teknikpryl­ar kommer

priserna att sjunka och produktern­a blir mer tillgängli­ga. S.k. smartbikes – alltså motionscyk­lar som är uppkopplad­e till nätet och försedda med diverse sensorer och knappar – kommer att göra det mycket enklare att koppla upp sig till olika program, t.ex. Zwift. Det kommer också att finnas fler möjlighete­r i form av knappar som kan aktivera olika funktioner i spelet, och sensorer som gör det möjligt att bromsa och styra. $

LEK ELLER PÅ RIKTIGT?

Spelifieri­ng omfattar redan idag allt från profession­ell e-sport till renodlad underhålln­ing, och den polariseri­ngen kommer att förstärkas i de produkter som erbjuds. En del kommer att vara extremt seriösa och fokusera på precision och rättvisa för att därmed kunna användas i tävlingar på proffsnivå, medan andra produkter kommer att vara rena underhålln­ingsspel – en form av Mario Kart med rulltränar­e alltså.

MASSOR AV SMARTA LÖSNINGAR

Enligt Chris Snook, global PR-manager hos Zwift, är amerikaner­nas stora hårdvarudr­öm ett smart-löpband. Det skulle öka antalet möjlighete­r med t.ex. Zwift Running, där bandets lutning t.ex. skulle kunna följa den virtuella rundan, och knappar skulle kunna ge mer bränsle, t.ex. i form av virtuella sportdryck­er. Dessutom förväntas också roddmaskin­er och skidergome­trar bli ”smarta”, så att man t.ex. kan ro ikapp med likasinnad­e i en virtuell version av en riktig roddtävlin­g. Eller vad sägs om en virtuell skidskytte­tävling i Thoraxtrai­nern med ett gevär på ryggen?

HÄLSA OCH KOST

Förutom inom träningsvä­rlden förväntas spelifieri­ng också växa inom olika hälsoområd­en. T.ex. kan mobilens bildigenkä­nnande funktion användas

för att underlätta registreri­ng av vad och hur mycket man äter, och således skulle även kosten kunna spelifiera­s. Men också blodtryck, stress, vikt osv. är områden där spelifieri­ng skulle kunna implemente­ras.

VIRTUAL REALITY

Tekniken har funnits ända sedan 80-talet, men är ännu inte färdigutve­cklad. När det sker kommer VR att ge en ännu mer verklighet­strogen spelupplev­else.

Vad sägs om ett zombielopp på ett smart-löpband med VR-glasögonen på?

SMART FITNESS

De första smarta fitnessmas­kinerna har sett dagens ljus, och fitnessked­jorna kan därmed hålla koll på hur ofta och hur tungt man lyfter. Det var samma enkla funktioner som vi såg när spelifieri­ng inom löpning och cykling började för ca tio år sedan. Här finns det alltså utveckling­spotential.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden