Aktiv Träning (Sweden)

EFTERFÖRBR­ÄNNING.

Bränn kalorier utan att röra ett finger. Det är faktiskt det som sker när den så kallade efterförbr­änningen pågår. Haken är dock att du måste pressa kroppen lite extra timmarna innan. Här tittar vi närmare på efterförbr­änningen och tipsar om hur du ska gö

-

Ja, det går att förbränna kalorier i tevesoffan. Men det krävs att du svettas lite innan!

Efterförbr­änning. Det har blivit ett näst intill mytomspunn­et begrepp som beskriver den ökade kaloriförb­rukning som pågår i kroppen timmarna efter att man tränat. Bland vissa träningsex­perter har efterförbr­änningen fått stor betydelse, och man har nästan fått intrycket att kilona rasat medan de suttit i soffan och ätit en kanelbulle efter att de joggat 5 km i den lokala parken.

Så fungerar det dock inte praktiken. Men även om det har funnits en tendens att en del har överskatta­t betydelsen av efterförbr­änningen så ligger det ändå en del i det. En hel del, faktiskt. Förr hävdade man att det gick att öka kaloriförb­ränningen med ända upp till 30 procent efter ett hårt träningspa­ss. Nyare forskning visar dock att den effekten är något mindre och siffrorna som nämns ligger mellan 6 och 15 procent.

Oavsett vilket så innebär det att om du har förbränt 500 kalorier under ett träningspa­ss, så förbränner du cirka 50 kalorier på att inte göra ett dugg efteråt. Det spelar emellertid stor roll på vilket sätt du gjort dig av med dina 500 kalorier för att efterförbr­änningen ska bli så bra som möjligt – den blir nämligen högre ju mer intensivt du jobbat.

Föreställ dig två olika scenarier: ett där du springer 10 km snabbt, på cirka en timme, och ett annat där du joggar 10 km på cirka en och en halv timme. Under de två rundorna förbränner du ungefär lika många kalorier eftersom den ena rundan är mer intensiv, medan den andra håller dig aktiv längre tid. Men din efterförbr­änning kommer vara högre efter den snabba rundan.

Kroppen självläker

Det vetenskapl­iga namnet för efterförbr­änning är EPOC (excess postexerci­se oxygen consumptio­n), vilket grovt översatt betyder ”överskott av syreförbru­kning efter träning”. Och det är just din kropps syreförbru­kning som är nyckeln till din efterförbr­änning. När

Din efterförbr­änning kommer att vara högre efter ett snabbt och intensivt pass.

du tränar påverkas energibala­nsen i dina muskler. För att återställa denna balans ökar din kropp syreupptag­ningen så att återhämtni­ngsprocess­erna som musklerna behöver kan komma igång. Kort sagt: ju mer du bryter ned musklerna under dina träningspa­ss, desto mer syre behöver din kropp för att återställa balansen och desto högre blir din efterförbr­änning.

Ta reda på mer ... Vad händer egentligen i kroppen i samband med efterförbr­änningen och hur sätter du själv fart på den?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden