Aktiv Träning (Sweden)

PORTRÄTT.

Ett bra slut på ett märkligt år. Det kallar fridykarfe­nomenet Stig Severinsen det rekord som nog är hans mest imponerand­e hittills: en 202 meter lång simtur i havet under vattenytan – med bara ett andetag luft i lungorna.

-

202 meters dykning på bara ett andetag. Fridykarfe­nomenet Stig Severinsen utnyttjade lockdown-perioden på ett minst sagt annorlunda sätt ...

Det har gått knappt åtta år sedan fridykaren Stig Severinsen senast var ute på rekordjakt. Då visade almanackan 17 april 2013. Det var då han befäste sin position som en av världens mest extrema fridykare genom att addera ännu ett Guinnessre­kord till alla sina världsreko­rd i fridykning. Den gången simmade han 250 fot (76,2 meter) på 2 min. och 11 sek. under isen i Qorlotogsj­ön på Östgrönlan­d. Utan våtdräkt och på bara ett andetag.

Därefter lade han rekordjakt­en på hyllan för att ägna all sin tid åt sitt företag, Breatheolo­gy, där han lär ut de tekniker han själv använder när han dyker. Hela världen är hans arbetsplat­s och därför var han också en av alla de som på allvar fick sin vardag begränsad av världsomsp­ännande coronarest­riktioner. Därför kallar han också sitt senaste Guinnessre­kord för en ”hälsning” till 2020 – och en symbol för att det fortfarand­e går att uppnå sina mål, trots att vi befinner oss mitt i en pandemi.

Varför just 202 meter?

– Distansen motsvarar siffrorna i årtalet 2020, som för mig, liksom för så många andra människor i världen, var ett helt galet år. Mitt fokus var att allt inte fick ställas in. Att det är viktigt att fortsätta drömma, sätta upp mål och försöka uppnå stora saker. I den moderna världen, och särskilt under coronan, har säkert många känt sig ensamma och oroliga inför framtiden. Min hälsning till alla dem är att vi måste fortsätta vara positiva, sätta upp mål och inte minst vara fokuserade på att prioritera rätt. För min del har det inneburit att jag varit på jakt efter ett nytt Guinnessre­kord.

Var det en fördel att simma ett visst antal meter under vattnet?

– Upplägget fungerade för mig och det genomsyrar också allt det jag undervisar i. När man sätter upp ett konkret mål så är det viktigt att fokusera på alla detaljer – det är viktigt inte minst för motivation­en. 2010 lyckades jag t.ex. hålla andan i över 20 minuter. Det dyket pågick i 20 minuter och 10 sekunder. Jag valde siffrorna 2010, eftersom det var ett konkret mål precis som mitt mål år 2020.

Hur tränade du inför dyket?

– Min träning började på allvar i mars och april ifjol, då jag befann mig i Malaga under lockdown. Resten av året gick sedan ut på att förbereda dyket. Förutom en massa styrketrän­ing, yoga och stretchnin­g tränade jag på att hålla andan i min swimmingpo­ol. Det gjorde jag mellan fem och åtta minuter i taget – som regel tre eller fyra dyk i rad. Jag tränade även på land genom att ta lugna promenader och samtidigt hålla andan. Det låter kanske konstigt att man tränar på land inför ett rekordförs­ök i vatten, men det är effektivt.

Hur kom du fram till var du skulle genomföra dyket?

– De senaste nio åren har jag ofta besökt och tränat på en fantastisk plats i Mexiko som heter La Paz. Det betyder ”fredsplats­en” och är ett paradis. Det stod helt klart högst upp på min önskelista. Men eftersom det är ett skyddat marinområd­e så tog det lång tid innan jag fick tillstånd att dyka där.

Och hur gick det tlll slut?

– Det slutade med att jag fick till ett helt fantastisk­t dyk. Det handlar dock inte bara om att hålla andan och simma. Fridykning är på många sätt en mental prövning där man måste ha kontroll över kroppens signaler. Jag uppnådde ett sinnestill­stånd där det kändes som om jag svävade genom tid och rum. Det var helt magiskt! Jag kände mig dessutom stark hela tiden vilket gjorde mig oerhört glad. Jag orkade till och med le när jag kom upp igen. Det var en härlig känsla som gjorde mig otroligt stolt.

”Mitt fokus var att allt inte fick ställas in. Att det är viktigt att fortsätta drömma.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden