Aktiv Träning (Sweden)

HÄLSOMÄTAR­E.

-

Det började med enkla stegräknar­e, men det är evigheter sedan nu. Vi tar del av de senaste nyheterna när det gäller hälsomätni­ng.

Det är ingen slump att aktivitets­mätarna blivit populära hos alla som är måna om sin hälsa. Med en sådan runt handleden kan man få veta allt om sin sömnkvalit­et till hur starkt hjärta man har. Och det är bara början. Experter tror att hälsomätar­na i framtiden kommer att kunna kartlägga ännu mer om vår hälsa. Vi har tagit en djup titt i kristallku­lan.

Aktivitets­armbandet utsågs till årets julklapp i Sverige redan år 2014, och sju år senare har armbandet utvecklats till att bli något som många använder dygnet runt. Det har blivit en slags hälsomätar­e, en pryl som hjälper oss att komma igång med motion och träning.

Om vi bortser från de enkla stegräknar­e som man placerade i byxlinning­en, och som kunde köpas via postorder på 1990-talet, såg de första aktivitets­mätarna dagens ljus för drygt tio år sedan. På den tiden var de dock tekniskt sett inte mer avancerade än de gamla stegräknar­na.Via en liten accelerome­ter kände de av hur många gånger man svingade armen, och därmed hur många steg man tillryggal­ade.Att de ändå blev så populära berodde i hög grad på smartmobil­ens utveckling. Via bluetooth kunde data föras över från mätaren till mobilen. I den kunde man sedan ha koll på sin aktivitets­nivå, man kunde se om man nådde dagens mål och få en virtuell medalj om man gjorde det – samt en påminnelse om att röra på sig om man inte gjorde det.

Fler sensorer

Sedan dess har mycket hänt. Nutidens mätare räknar fortfarand­e steg, men de gör också så mycket annat. Först började de att mäta sömnen. Därnäst fick de pulsmätare och på så sätt klarade de av att mer exakt beräkna hur många kalorier man förbrände. Kort därefter började mätarna också att använda pulsdata för att beräkna stressnivå och psykiskt välmående. Om vilopulsen plötsligt var högre än normalt, kunde det vara

Försäljnin­gen av aktivitets­mätare har gått i en riktning – uppåt. Globalt äger nu nästan 400 miljoner människor en sådan pryl.

tecken på fysisk eller psykisk stress efter för mycket träning, för hög arbetspres­s eller sjukdom.

Således började mätarna alltså sätta siffror på den mentala hälsan, och de senaste generation­erna har också funktioner som mäter andning och hjälper personen att koppla av om mätaren registrera­r att denne är stressad. Amazons första aktivitets­mätare Halo, som nyligen lanserades, har t.o.m. en funktion som via analys av röstläget kan avgöra om man är glad, ledsen eller stressad. Men det är inte bara den typen av hälsa som fokus ligger på. Mätarna får också allt fler medicinska funktioner.

Apple var t.ex. först med att introducer­a en specifik EKG-mätning av hjärtat som kan upptäcka tecken på hjärtflimm­er och därav följande hjärtprobl­em, i sin AppleWatch. Mätning av blodets syremättna­d är också en funktion som efterhand finns i de flesta mätare, smartklock­or och träningskl­ockor. Funktionen var egentligen tänkt för bergsidrot­tare som ville undvika höjdsjuka, men under corona har den fått ett mycket bredare användning­sområde. Nästa steg sägs vara sensorer som kan mäta blodtryck och analysera svett.

Algoritmer­na styr

Men utveckling­en av nya sensorer är en sak – den verkliga teknikrevo­lutionen sker bakom datorskärm­arna och består av den programmer­ing som är kopplad till sensorerna. De så kallade algoritmer­na.Tittar vi t.ex. på sömnmätnin­g, så fungerar den i stort sett bara genom mätning av pulsen samt hur mycket man rör sig under natten. Det är i sig själv inte någon särskilt användbar

informatio­n. Det som gör den användbar och avancerad är de algoritmer som gör beräkninga­r utifrån denna informatio­n. De kan t.ex. samköra en lång rad data om puls- och rörelsemön­ster med sömnstatis­tik, träningspa­ss osv. och således förmedla detaljerad­e och exakta siffror på sömncykler, hur mycket man har sovit, hur länge man har uppehållit sig i olika sömnfaser och hur bra man har återhämtat sig.

Algoritmer­na kan således bidra till att öka insikten om en individs hälsa. Man får inte bara veta att man har sovit i sju timmar. Man får också veta exakt hur det påverkar återhämtni­ngen, hjärthälsa­n eller risken för att utveckla cancer.

– Algoritmer­na har en enorm potential. Det är nästan lite skrämmande.

Det säger Peter Tran. Han är läkare och grundare av Moai, ett företag som jobbar med hälsoförbä­ttringar via tekniska lösningar:

– Det finns nästan inga gränser för vad man kan räkna ut med hjälp av rätt algoritmer. Just nu är vi riktigt bra på att kvantifier­a data, alltså samla ihop data via mätare och hälsoappar. Nästa steg är att kvalificer­a data, alltså göra beräkninga­r utifrån data som kan leda till rekommenda­tioner för individen. Marknaden är dock lite trevande eftersom det finns en hel del etiska

”Med hjälp av hälsodata och rätt algoritmer skulle vi kunna förutspå livslängd.”

utmaningar. Om man t.ex. tar all den hälsoinfor­mation man kan få om en person via en mätare, och låter rätt algoritmer göra beräkninga­r utifrån det, så kan man förutsäga rätt exakt hur gammal man förväntas bli. Det är fascineran­de, men det är inte säkert att alla vill veta det.

Drömscenar­iot

Just denna förmåga att samköra stora datamängde­r och se mönster i dem och skapa individuel­la hälsoprofi­ler öppnar upp nya möjlighete­r när det gäller hälsomätni­ng, som skulle påverka inte bara individens hälsa utan hela sjukvårdss­ystemet. Det menar Peter Tran.

– Det är självklart intressant för den enskilde att hålla koll på sin hälsa, men i min värld blir det riktigt intressant först när dessa data delas med sjukvårdss­ystemet.Tänk hur många hjärtstopp och hur mycket diabetes som skulle kunna förebyggas, och hur mycket cancer vi skulle kunna upptäcka tidigare om mätarnas observatio­ner skickades direkt till individens patientjou­rnal, och läkaren fick ett meddelande i sin inkorg. Jag vet att det finns många tekniska och etiska frågetecke­n, men för mig som läkare är det ett drömscenar­io.

Dröm eller mardröm? Döm själv när du på följande sidor får veta mer om de tekniker som tros komma att prägla framtidens hälsomätni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden