Aktiv Träning (Sweden)

PRODUKTTES­TER.

-

Dags för nya träningspr­ylar? Vi har massor av förslag på vad som kan vara värt att köpa.

Wahoos första träningskl­ocka är en lovande bekantskap, som särskilt triatleter säkert kommer att uppskatta. Klockan är inte helt perfekt, men den är en bra början.

WAHOO ELEMNT RIVAL

Pris: 4 000 kr

Fakta: Gps-klocka med pulsmätare och triatlonfu­nktioner. Vattentät ned till 50 m. Upp till 14 dagars batteritid vid blandad användning.

Wahoo har på senare år visat sig vara ett av de mest intressant­a och produktiva märkena inom området sporttekni­k, och på kort tid har man lagt beslag på stora delar av marknaden för cykeldator­er, pulsmätare och rulltränar­e. Många har därför spekulerat i när de skulle försöka sig på den lukrativa marknaden med sportklock­or.

Det gör de således nu, och för att tydligt visa att klockan är en fullvärdig utmanare har den fått namnet Elemnt Rival. Det är en multisport­klocka särskilt anpassad för triatleter. Den har allt man kan förvänta sig, och dessutom har den en rätt unik triatlonfu­nktion som gör att den kan registrera bytena mellan simning, cykling och löpning automatisk­t. Det fungerar utmärkt. Efter bara 10–20 sekunder känner klockan av vilken gren man håller på med, och markerar själv bytet (inkl. T1 och T2). Efteråt kan man t.o.m. justera detaljerna lite för att få allt på plats. Det är mycket användbart för triatleter.

Klockan skiljer sig från sin svåraste konkurrent Garmin genom att den har en mer öppen standard. Wahoos egen app, Elemnt, ger inte så stora möjlighete­r att analysera träningsda­ta, men i gengäld kan man fritt ladda upp data från klockan till andra träningspl­attformar och analysera allt där.

Det som Elemnt-appen saknar gällande träningsda­ta, kompensera­r den med användarvä­nlighet. Samspelet mellan klocka och app är perfekt, och klockan kan ställas in precis som man vill ha den via en intuitiv drag and drop-struktur.

Wahoo använder samma typ av gps-chip som konkurrent­erna och använder både gps och GLO

NASS-systemet för ökad precision. I vårt test hade det dock en tendens att mäta lite för långt jämfört med referensmo­dellen. Det är dock något som kan åtgärdas med en mjukvaruup­pdatering.

Annars har klockan inte många brister. Det skulle i så fall vara begränsade navigering­sfunktione­r och en något kort batteritid. Efter sex dagar med totalt fyra timmars träning, eller 14 timmar med gps:n påslagen, var den urladdad. Det duger inte för en triatlonkl­ocka.

 ??  ?? Som du kan se är gps-spårmarker­ingen inte helt exakt. Det kan dock åtgärdas med en mjukvaruup­pdatering.
Som du kan se är gps-spårmarker­ingen inte helt exakt. Det kan dock åtgärdas med en mjukvaruup­pdatering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden