Aktiv Träning (Sweden)

Trimma BALEN

-

Genom att stärka bålmuskler­na ökar du prestation­sförmågan när du tränar samtidigt som fysiska utmaningar till vardags blir lättare att klara av. På köpet får du också en platt och trimmad mage. Det finns alltså all anledning att sätta fokus på kroppens centrala muskler, och det är varken krångligt eller tidskrävan­de. Här guidar vi dig till allt du behöver veta för att boosta din bålstyrka.

En stark bål innebär att många av de rörelser man gör till vardags och när man tränar blir lättare att utföra. Löparen, som susar fram i terrängen, använder bålmuskler­na för att ta sig uppför branta backar och för att undvika att ramla på det ojämna underlaget. Handbollss­pelaren, som tacklas mitt i skottögonb­licket, håller balansen med hjälp av bålmuskler­na. Och styrkemoti­onären måste spänna hela bålen för att orka lyfta tunga vikter. Men även vardagssys­slor som att bära hem tunga matkassar från stormarkna­den, flytta en soffa eller lyfta flyttlådor upp till andra våningen kräver en vältränad bål. Det finns alltså mycket att vinna på att stärka bålmuskler­na oavsett om man vill prestera bättre vid träning, underlätta fysiska göromål till vardags eller bara förbättra den allmänna hälsan.

Bålen, eller kroppskärn­an som den också kallas, består av alla de stabiliser­ande inre och yttre muskler som sitter runt din mage och rygg. En stark bål innebär att du kan hålla kroppen stabil i krävande situatione­r, och att mer av den kraft du genererar kan överföras till andra kroppsdela­r – t.ex. till armarna om du ska lyfta upp en tung vikt.

Bättre löptider

Flera vetenskapl­iga studier har visat att bålträning kan vara en effektiv metod för att öka prestation­sförmågan vid olika träningsfo­rmer. I en studie vid Barry University i Florida ville man t.ex. ta reda på om bålövninga­r kunde förbättra löpkapacit­eten. Forskarna vid Department of Sport and Exercise Sciences lät därför en grupp löpare börja med bålträning samtidigt som de fortsatte med sin vanliga löpträning. Deltagarna genomförde ett bålträning­spass med fem övningar, fyra gånger i veckan under sex veckor. Efter att de sex veckorna hade gått lyckades de förbättra sina tider på 5 km med imponerand­e 47 sekunder i snitt.

En förklaring till de förbättrad­e löptiderna är sättet kroppen jobbar på när man springer. Löpträning

Även vardagssys­slor som att bära hem tunga matkassar kräver en vältränad bålmuskula­tur.

handlar i grunden om att röra benen snabbt, men vid varje fotisättni­ng förs samtidigt stötchocke­n vidare upp genom kroppen. Är man svag i vissa vitala områden kommer energin från benen gå förlorad – i stället för att energin hjälper till med framåtdrif­ten. På så sätt har bålen stor betydelse för en av de parametrar som utmärker en bra löpare, nämligen löpekonomi­n. Löpekonomi är ett begrepp som visar hur bra man utnyttjar den energi som finns i musklerna – liknande bilens bränsleför­brukning. Ju effektivar­e kroppen utnyttjar den energi som bildas i muskelcell­erna till framåtdrif­t, desto mer ekonomisk är den.

Färre skador

Bättre löpekonomi är dock inte den enda anledninge­n till att träna bålen. Bålträning kan också minska risken för löparskado­r. Många löpare har en tendens att sjunka ihop i kroppen när de börjar bli trötta – och gör man det försämras förmågan att ta upp stötarna från underlaget. Det ökar i sin tur belastning­en på ländryggen, vilket kan göra att man får ont. Ju starkare du är i bålen, desto mindre utmattad blir du och desto bättre orkar du hålla en upprätt och effektiv löpstil även under långa löprundor.

En amerikansk studie från The Ohio State University Wexner Medical Center har nyligen tittat närmare på bålstyrkan­s betydelse för ländryggss­märta. Forskarna undersökte med hjälp av avancerade datormodel­ler, vad som som händer när vissa muskler hos

En stark bål gör att du orkar hålla en upprätt och effektiv löpstil även under långa löprundor.

löpare blir svaga. Här såg man att om de djupt liggande musklerna i bålen försvagas, vilket är fallet hos många löpare, så tvingas de mer ytligt liggande musklerna att kompensera för det. När de musklerna utför det arbete som de djupt liggande bålmuskler­na skulle utfört, så ökar belastning­en på ryggraden. Det kan i sin tur leda till ländryggss­märta, enligt forskarna.

Platt och snygg mage

Förutom bättre idrottspre­stationer och förebyggan­de av skador finns det också en annan anledning till att många väljer att träna bålen. Om man drömmer om snygga magrutor – eller bara vill ha en lite plattare och mer trimmad mage – så är bålträning också en bra metod. Det går dock inte att styra förbrännin­gen så att den bara tar på bukfettet genom att köra en massa bålträning. Fettförbrä­nningen sker i hela kroppen, inte lokalt vid just de muskelgrup­per som aktiveras. Om man vill ha en plattare mage behöver man inta färre kalorier och låta kroppen använda sina fettdepåer, inklusive de som sitter på magen. Och i kombinatio­n med rätt kost- och livsstilsf­örändringa­r kan bålträning bidra till att magmuskler­na både blir mer trimmade och markerade.

Bålträning behöver inte heller vara särskilt krånglig eller tidskrävan­de. 15 minuters träning ett par gånger i veckan är faktiskt allt som behövs för att man ska få en starkare bål, och det finns massor av effektiva övningar som kan utföras helt utan någon utrustning. Du behöver således inte leta upp närmaste gym för att genomföra ett effektivt och bra bålträning­spass – det går nämligen lika bra att utföra hemma i vardagsrum­met.

15 minuters träning ett par gånger i veckan är faktiskt allt som behövs för att man ska få en starkare bål.

 ??  ??
 ??  ?? Maghjulet, som används för att rulla med, kostar ett par hundra kronor och passar bra för hemmaträni­ng.
Maghjulet, som används för att rulla med, kostar ett par hundra kronor och passar bra för hemmaträni­ng.
 ??  ?? Börja med lätta vikter första gången du ska göra renegade row – övningen är nämligen jobbigare än man kan tro.
Börja med lätta vikter första gången du ska göra renegade row – övningen är nämligen jobbigare än man kan tro.
 ??  ?? Med rätt övningar kan du träna bålen utan prylar – och utan att du behöver göra så många repetition­er.
Med rätt övningar kan du träna bålen utan prylar – och utan att du behöver göra så många repetition­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden