Aktiv Träning (Sweden)

Tips för hemmaträni­ng

Effektiva övningar utan några prylar. Träna bålen precis var och när du vill.

-

PLANKAN

Plankan är kanske den mest kända och populärast­e bålövninge­n. Den statiska övningen tränar hela bålen, särskilt den djupa tvärgående magmuskeln, och vänjer kroppen att upprätthål­la en neutral hållning under belastning. Tekniken är förhålland­evis enkel – du behöver bara hålla positionen så länge som möjligt med bra teknik. Gör så här: Lägg dig på golvet och ta stöd med armbågar och tår. Spänn mage, ben och rumpa och lyft upp kroppen från golvet så att du blir helt rak från hälar till axlar. Knyt händerna. Håll nu denna position utan att slappna av i kroppen vid något tillfälle.

VINDRUTETO­RKAREN

Den som är vältränad kan nog göra vindruteto­rkaren hängande i en pull-up-stång.

För de flesta räcker det dock att göra övningen på golvet för att bålmuskler­na ska få jobba ordentligt, särskilt de sneda magmuskler­na. Om det är för jobbigt att ha raka ben, så böj i knäna. Gör så här: Lägg dig på rygg. Sträck ut armarna från kroppen, och lyft benen så att vinkeln i höfterna blir 90 grader. Håll överkroppe­n stilla medan du för ut bägge benen åt den ena sidan, så att de nästan kommer ned och nuddar golvet. Lyft upp benen igen och upprepa åt den andra sidan.

BERGSKLÄTT­RAREN

Här tränas främst framsidan av bålen. Dessutom tränas konditione­n eftersom pulsen stiger kraftigt om du höjer tempot ordentligt. Se till att du tar stöd med tårna medan du växelvis för fram det ena respektive andra knäet. Gör så här: Lägg dig på golvet som om du skulle till att göra en vanlig armhävning. Spänn hela kroppen så att du blir helt rak. För därefter växelvis fram höger knä mot höger armbåge och vänster knä mot vänster armbåge. Låt benen röra sig som kolvar: När höger knä är på väg fram ska vänster knä vara på väg tillbaka.

DIAGONALLY­FT

Denna enkla övning tränar främst ländryggen och bäckenets muskler, men också den tvärgående magmuskeln samt rumpa, nacke och axlar. Gör så här: Stå på händer och knän med lår och armar vinkelräta under kroppen. Titta ned i golvet så att nacken blir en förlängnin­g av ryggraden. Lyft höger arm och vänster ben, så att armen och benet blir vågräta som en förlängnin­g av ryggen. Håll kvar ett par sekunder och sänk därefter sakta ned armen och benet till utgångspos­itionen. Lyft växelvis höger ben/ vänster arm respektive vänster ben/höger arm.

V-UPS

Många gör misstaget när de tränar magmuskler­na att de väljer övningar som är för lätta. V-ups är en lite jobbigare variant jämfört med vanliga situps. Gör så här: Lägg dig på rygg med armarna över huvudet och raka ben. Lyft upp benen och armarna från golvet. Rulla upp på rumpan genom att svinga armarna framåt och föra upp benen mot taket. Försök att nå fötterna medan du balanserar på rumpan. Sänk sedan ned överkroppe­n och benen mot golvet, men inte så långt att du kommer ända ned och tar stöd på armar och ben innan du upprepar rörelsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden