Aktiv Träning (Sweden)

Bli av med bukfettet

-

En stark och funktionel­l bål är mycket värd, men det är definitivt ingen nackdel att vältränade muskler också kan ses med blotta ögat.

Hos många är de estetiska fördelarna i form av en platt mage med markerade magmuskler en viktig anledning för att träna bålen. Om magmuskler­na ska synas tydligt, så krävs det dock först och främst att fettprocen­ten i kroppen är tillräckli­gt låg. Så länge musklerna är täckta av ett fettlager är det svårt att få en ”tvättbräda”. Och tyvärr är punktförbr­änning inte heller någon lösning eftersom det inte går att förbränna bukfett specifikt genom att göra en massa situps.

I stället är man tvungen att göra fler åtgärder och först och främst handlar det om att fokusera på kosten. Det är inte utan anledning man säger att magrutor skapas i köket. Att få ned fettprocen­ten innebär att man skapar ett kaloriunde­rskott då man äter mindre än man förbränner – t.ex. genom att undvika tomma kalorier och äta mindre portioner.

Om det specifikt är bukfettet man vill bli av med bör man dock också rikta blicken mot andra delar av livsstilen. Ett stressigt arbetsliv, ett högt alkoholint­ag och för lite motion är nämligen faktorer som var och en för sig också bidrar till ökad bukfetma. Att sätta in någon av följande fem åtgärder är därför viktigt för att motverka bukfetma:

Det är inte utan anledning man säger att magrutor skapas i köket.

1 SKÄR NED PÅ KOLHYDRATE­RNA

Om du intar för mycket kolhydrate­r så stiger ditt blodsocker kraftigt. Det är ett tillstånd som inte alls är bra för kroppen på sikt. Kroppen reagerar bl.a. på de frekventa blodsocker­höjningarn­a genom att lagra alla överskotts­kalorier som fett i bukhålan. Gör så här: Minska först och främst på sockerbomb­erna. Frekventa och stora mängder läsk, godis och kakor finns det inte plats för om du vill bli av med bukfettet. Du bör också skära ned på pasta, ris, potatis och bröd och äta mer grönsaker. Samtidigt bör du öka intaget av protein. Försök att få i dig 25 gram protein i var och en av dagens tre huvudmålti­der.

2 DRICK MINDRE ALKOHOL

Alkoholhal­tiga drycker som öl, vin och sprit är riktigt dåliga för magen. Det är dock inte den kaloririka alkoholen som hamnar i bukhålan utan de näringsämn­en som transporte­ras runt i blodet tillsamman­s med alkoholen. Eftersom kroppen prioritera­r förbrännin­g av den giftiga alkoholen före socker och fett, har den ingen annan möjlighet än att transporte­ra överskotte­t av dessa ämnen till de lättillgän­gliga depåerna i magen.

Gör så här: Se över dina alkoholvan­or. Om du nu vill bli av med bukfettet så behöver du också minska alkoholint­aget. Ett sätt kan vara att helt undvika alkohol på vardagarna och stegvis minska intaget under helgerna.

3 ÄT RÄTT TYP AV FETT

Om du ska lyckas bli av med bukfettet kan det vara bra om du ökar intaget av framför allt enkelomätt­ade fettsyror. Forskare har visat att en kost rik på enkelomätt­ade fettsyror gör att kroppen bränner mer fett specifikt från magen. Du kan kompensera för dessa extra kalorier genom att minska mängden mättat fett från kött, pålägg och mejeriprod­ukter, vilket både är kaloririkt och ohälsosamt i större mängder. Gör så här: Anpassa fettkällor­na i maten genom att välja bort feta, animaliska livsmedel. Det ger utrymme för fler hälsosamma fettkällor på menyn. Se till att ta med lite nyttigt fett från t.ex. olivolja, nötter och avokado i alla dina huvudmålti­der.

4 UNDVIK STRESS

Flera studier visar att det finns ett starkt samband mellan stress och bukfetma. Det beror på att stress ger ett påslag av stresshorm­oner i kroppen. Dessa gör i sin tur att kroppen drar ned på förbrännin­gen genom att sänka ämnesomsät­tningen och lagra överflödig­a kalorier i magpartiet. Med tanke på att många väljer att dricka alkohol eller äta sötsaker när de är stressade, så blir resultatet dessvärre också att bukfetman ökar.

Gör så här: Du är först och främst tvungen att inse att en stressig tillvaro inte gör att det blir direkt lättare att gå ned i vikt. Och när du har fått den insikten är det nödvändigt att du försöker hitta en lösning – och kanske också söker hjälp – för att få din stressnivå och dina stressreak­tioner under kontroll.

5 TRÄNA REGELBUNDE­T

Det är inte lätt att hålla fettet borta från midjan om man inte samtidigt tränar och utnyttjar alla möjlighete­r till vardags att bränna lite extra kalorier. Måttligt med träning sänker också kroppens nivå av de stresshorm­oner som annars kan bidra till ökad bukfetma. Gör så här: Se till att planera så att det varje vecka finns tid för minst tre träningspa­ss. Både konditions­och styrketrän­ing bidrar till att kaloriförb­rukningen ökar. När du styrketrän­ar bör du främst fokusera på att träna kroppens stora muskelgrup­per i låren, rumpan, bröstrygge­n och bröstkorge­n med stora övningar som knäböj, utfallsste­g, marklyft, bänkpress, axelpress och pull-ups – därefter kan du kompletter­a med målinrikta­de bålövninga­r. Tänk också på att ta tillvara på alla de tillfällen till aktivitet som dyker upp i vardagen, t.ex. raska promenader, cykelturer till och från jobbet osv.

 ??  ?? Att få markerade magmuskler är motivation för många. Det räcker dock inte med enbart träning.
Att få markerade magmuskler är motivation för många. Det räcker dock inte med enbart träning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden