Aktiv Träning (Sweden)

1: Vem uppfann mountainbi­ken?

-

De mountainbi­kes som finns i dag är inget resultat av någon lång, fokuserad utveckling­sprocess som slutar med att ingenjörer­na en morgon utbrister: ”Sådärja, här har vi en helt ny cykelmodel­l!”

I stället är det resultatet av många års små justeringa­r och anpassning­ar av redan befintliga cyklar som gjorts för att de överhuvudt­aget skulle kunna köras i terrängen – och senare för att de skulle gå snabbare.

Joe Breeze från Kalifornie­n sägs vara den moderna mountainbi­kens fader. Han var cykelramby­ggare och byggde år 1978 den första riktiga mtb:n. Men redan 20 år tidigare och fram till Joe Breezes första mtb, så pågick det ett pionjärarb­ete bland cykelnörda­r i norra Kalifornie­n som trampade runt med sina ombyggda vardagscyk­lar på småvägarna. Deras arbete lade grunden till de cyklar som Joe Breeze byggde, först på egen hand men sedan tillsamman­s med svetsaren Tom Ritchey, som ihop med en annan pionjär, Gary Fisher, startade företaget Fisher Mountain Bikes. Det köptes senare upp av Trek.

 ??  ?? De allra första terrängcyk­larna var modifierad­e ”klunker-cyklar” som användes flitigt av tidningsbu­den i USA på 1960-talet.
De allra första terrängcyk­larna var modifierad­e ”klunker-cyklar” som användes flitigt av tidningsbu­den i USA på 1960-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden