Aktiv Träning (Sweden)

9: Är det farligt att köra mountainbi­ke?

-

Ja, det finns en viss skaderisk inom sporten. Det kan röra sig om både lättare och svårare skador, allt från huvudskado­r och benbrott till avslitna senor och ledband i armbågar, händer och axlar. Men det är inget argument för att hålla sig borta från sporten. Det är ett argument för att vara försiktig och rulla varsamt fram.

På så sätt kan mountainbi­kesporten jämföras med den alpina skidsporte­n. Ofta kör man omkull när det är dags för dagens sista åk i favoritbac­ken. Under den sista utförskörn­ingen är det viktigt att ta det extra varsamt eftersom kroppen, sinnena och musklerna är trötta och då är det lätt att köra omkull.

Tekniken bör du träna under den första halvan av din mtb-tur, medan du är pigg. Om du sedan har ork och energi kan du gasa på när du kommer in på lite mer lättåkta partier.

Om du ägnar dig åt mycket teknisk körning och börjar att intressera dig för downhill- och endurocykl­ing, bör du införskaff­a ryggskydd, armbågs- och handledssk­ydd samt en s.k. fullfacehj­älm, vilket är näst intill ett måste om du vill ha ut max på hojen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden