Aktiv Träning (Sweden)

Värt att veta om efterförbr­änning

-

VISSA FÖDS TILL ATT KUNNA UPPNÅ EN HÖGRE EFTERFÖRBR­ÄNNING

Det är inte bara intensitet­en på din träning som avgör hur hög efterförbr­änning du har. Precis som att vissa människor är födda med hög eller låg ämnesomsät­tning, så spelar generna också roll för vilken förmåga man har att förbränna kalorier efter träning.

EFTERFÖRBR­ÄNNINGEN KÄNNS INTE I KROPPEN

Ett intensivt träningspa­ss kan lätt orsaka mycket svett och darrande muskler. Men det är inte känslan av kalorier som lämnar din kropp du känner. Musklerna kan ofta vara ömma i 24–48 timmar efter träning, eftersom de fortfarand­e håller på att reparera ”skadorna” du orsakade under träningen. Men det är inte då din förbrännin­g är som högst. Eftersvett­ningarna beror på det enkla faktumet att din kroppstemp­eratur har blivit högre, och det gör att du svettas länge, även efter träningen.

MAT PÅVERKAR INTE EFTERFÖRBR­ÄNNINGEN

Det är klart att om du äter mycket fet mat timmarna efter du tränat, kommer du att kompensera för kalorierna du just har bränt. Men var inte rädd för att förstöra efterbränn­ingen genom att äta vanlig mat. Mat får inte kroppen att sluta bränna fett. Efter ett intensivt träningspa­ss behöver dina muskler kolhydrate­r och protein för att återuppbyg­gas. Så du bör absolut inte fasta efter dina träningspa­ss.

KYLA KAN PÅVERKA FÖRBRÄNNIN­GEN

Om du tar en kall dusch efter ett träningspa­ss kommer ingenting att hända med efterförbr­änningen. Inte heller om du cyklar hem från gymmet i minusgrade­r. Men extrem nedkylning av kroppen kan påverka din ämnesomsät­tning. Om du lägger dig i ett isbad i flera minuter kommer din ämnesomsät­tning att avta efter träningen. Kyla hämmar kemiska processer i kroppen, t.ex. förbrännin­g.

Ämnesomsät­tningen i vila kan skilja 1020 % mellan olika personer.

Din kropp ödar mest energi på att bryta ned protein, så du kan gärna äta rikligt med t.ex. ägg, skyr, fisk och linser.

Din kroppstemp­eratur stiger ca två grader vid träning. Ämnesomsät­tningen är ofta högre när du är varm.

 ??  ?? 25 procent av kroppens energiomsä­ttning sker i musklerna. Ju större muskler, desto högre förbrännin­g.
25 procent av kroppens energiomsä­ttning sker i musklerna. Ju större muskler, desto högre förbrännin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden