Aktiv Träning (Sweden)

Vanliga skadefällo­r för löpare

-

● Försöka springa bort smärtan

Även om t.ex. värk och stelhet efter åtta timmar på kontoret mycket väl kan springas bort, bör alla andra sorters smärta vilas bort. Smärta är oftast ett tecken på att en struktur är överbelast­ad, och då är mer belastning ingen bra lösning. Kroppen är dock så finurligt konstruera­d att en viss ömhet faktiskt kan försvinna om man springer en bit.

Det beror dock på att vävnaden värms upp och att smärtsigna­lerna dämpas. Det beror inte på att själva skadan försvinner.

● Skippa rehabträni­ngen Fysioterap­eutens råd om balansövni­ngar och repetitiva styrkeövni­ngar med mjuka bollar kanske

inte alltid är det roligaste man kan ägna sig åt. Men kom ihåg att övningarna är till för att stärka den skadade vävnaden, så att den på sikt tål

en ökad belastning från löpningen igen. Om du slutar att rehabträna så snart dina besvär klingat av, är det risk att skadan återkommer.

● Försöka ta igen det man förlorat

”Oops, jag tränade inget förra veckan, så nu måste jag träna dubbelt så mycket

den här veckan.” Den logiken håller inte. Om du försöker att träna ikapp det du tappat är risken stor att kroppen blir överbelast­ad.

● Följa andras program Det kan vara lätt att ta efter ett träningspr­ogram eller en metod som fungerat bra för

andra. Men mängden, progressio­nen, intensitet­en osv. i ett träningspr­ogram måste vara individuel­lt utformat. Bli inte

en slav under ditt träningspr­ogram (oavsett om det är ditt eller andras), och var redo att göra en förändring om du får problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden