Aktiv Träning (Sweden)

HÅLL FARTEN UPPE

-

Det står kurvtagnin­gsteknik på schemat när vi trampar iväg för att träna med mountainbi­ken. Du hänger väl med?

Att träna kurvteknik är en genväg till högre fart och bättre teknik i terrängen.

Smala, slingriga stigar är rena paradiset för en mountainbi­keentusias­t. När mtbleden ringlar sig fram genom skogen är det möjligt att uppnå samma härliga känsla som vågsurfarn­a och slalomåkar­na slås av. Det krävs dock att tekniken är bra, för utan rätt kurvteknik uteblir lyckokänsl­an och ersätts istället av en orytmisk körning genom skogen med konstanta inbromsnin­gar och accelerati­oner, som går ut över både orken och humöret.

Inte ens den starkaste motor fungerar särskilt bra om inte farten utnyttjas på rätt sätt genom kurvorna. Det har många landsvägsc­yklister fått erfara när de gett sig in i terrängen och upptäckt att starka lår och bra kondition kanske räcker långt ute på grusvägarn­a, men inte alls räcker till på slingriga mtbstigar.

Som tur är finns det en enkel lösning på problemet. Om du ägnar en del tid och energi åt att träna rätt kurvtagnin­gsteknik, kommer du efter bara någon vecka att ha förbättrat din körförmåga betydligt. Kurvteknik­en kan du sedan finputsa under alla dina träningspa­ss. Det är guld värt – inte bara för farten utan också för humöret. Det finns nämligen ingen bättre känsla än att susa fram obehindrat på stigarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden