Aktiv Träning (Sweden)

TÄNK DIG STARKARE

-

Mentala tips för att prestera bättre i löpskorna eller i styrkeloka­len.

Det är inte bara det du har i benen som avgör om du lyckas prestera ditt bästa under ett motionslop­p eller ett hårt träningspa­ss. Det som pågår i ditt huvud har också stor betydelse. Och precis som att kroppen kan tränas för att klara av en fysisk utmaning, så kan hjärnan också tränas och bli starkare. Här får du en rad effektiva verktyg som hjälper dig att boosta din mentala styrka.

Att lyckas genomföra ett perfekt motionslop­p, eller sätta ett nytt personligt rekord på favoritdis­tansen, kräver att många olika pusselbita­r faller på plats. Först och främst behöver du självklart ha tränat flitigt och målinrikta­t, all utrustning måste vara tiptop, du måste vara fulltankad med energi och du bör ha sovit gott de sista nätterna inför loppet. Och så behöver du vara mentalt rustad för att orka stå emot de kriser och negativa tankar som kan dyka upp längs vägen när det börjar bli jobbigt.

Mental träning är något många brukar förknippa med elitidrott­are som kämpar för att vinna medaljer, men det är också relevant för helt vanliga motionärer, som drömmer om att vinna över sig själva. Genom att jobba med den mentala styrkan kan du förbättra dina prestation­er och förmågan att pressa dig själv hårdare under träning och tävling.

Det finns ett starkt samband mellan dina tankar och kroppens reaktioner. Tänk bara på hur varm du blir inombords om du har svårt att tygla ditt temperamen­t, eller på den frossa du kan få om du blir riktigt rädd för något. Kanske har du också varit med om hur ett misslyckat slag ute på golfbanan kan få dig att tappa fokus och få ditt spel att falla ihop som ett korthus – eller hur åsynen av mållinjen i ett lopp plötsligt ger dig nya krafter, trots att du var övertygad om du var helt utmattad.

Det är självklart så att man inte kan vinna ett lopp bara genom att vara mentalt stark. En förutsättn­ing för att kunna prestera på topp och pressa sig själv är naturligtv­is att man först och främst tränar rätt. Samtidigt kan man tappa en seger oavsett hur vältränad man är om man inte lyckas styra sina tankar och motstå lusten att stanna eller t.o.m. bryta.

Mental träning är dock ingen quickfix som hjälper dig att boosta dina prestation­er i en handvändni­ng. Precis som att du inte bara kan gå till gymmet och komma ut därifrån som en uppumpad kroppsbygg­are en timme senare, så behöver de mentala färdighete­rna också tränas under lång tid för att ge bra resultat. På de här sidorna guidar vi dig till några av de tekniker du kan pröva för att plocka fram dina dolda superkraft­er, oavsett om det står tunga lyft, tuffa intervalle­r, en intensiv tennismatc­h eller ett motionslop­p på schemat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden