Aktiv Träning (Sweden)

Fem bra effekter på din hjärna

Det är inte bara minnet som blir bättre av motion. Här är fem andra positiva effekter på hjärnan som du får av att träna.

-

1 DU BLIR BÄTTRE PÅ ATT FOKUSERA

I den moderna världen, där man konstant bombardera­s med informatio­n via sms, e-post, Facebook, teven osv, kan det vara svårt att bibehålla koncentrat­ionen. Något av det bästa man kan göra för att förbättra koncentrat­ionsförmåg­an är att vara fysiskt aktiv. Man har sett att personer med bra kondition klarar sig bättre i tester gällande uppmärksam­het och koncentrat­ion än personer med dålig kondition. Magnetrönt­gen har visat att områden i hjässloben och pannloben, som är viktiga för förmågan att kunna rikta och bibehålla uppmärksam­heten mot något, är mer aktiva hos dem som är vältränade. Man tror också att dopamin spelar en viktig roll, eftersom låga dopaminniv­åer verkar kunna leda till att man får svårare att koncentrer­a sig. Fysisk aktivitet ökar dopaminniv­åerna i upp till ett par timmar efteråt – det är en av anledninga­rna till att du kan fokusera bättre och får mer lugn i kroppen efter att du har tränat. Ju hårdare du tränar, desto mer dopamin utsöndras, och det är därför bättre att springa än att gå. Och det är bara att fortsätta motionera eftersom effekten blir större ju mer du tränar.

2 HUMÖRET BLIR BÄTTRE

Oavsett om du är deprimerad eller bara känner dig lite nere, kan motion hjälpa dig att höja humöret. När du motionerar stimulerar du en rad hormoner i hjärnan som styr ditt humör. Det handlar framför allt om serotonin, dopamin och noradrenal­in, som är samma hormoner som man försöker att reglera med antidepres­siv medicin. Serotonin, dopamin och noradrenal­in är ämnen som överför signaler mellan hjärnans celler – så kallade signalsubs­tanser. Brist på alla dessa tre är kopplat till depression. Hormonerna är också viktiga för bl.a. motivation­en och förmågan att fatta beslut. Motion kan dessutom göra att du får bättre nattsömn, vilket är a och o för att du ska orka mer och bli på bättre humör.

3 DU BLIR MER KREATIV

Om du har märkt att några av dina bästa idéer har poppat upp i ditt huvud under en löprunda eller direkt efteråt, så är det inget konstigt med det. Undersökni­ngar

visar nämligen att man klarar sig bättre i kreativite­tstester efter att man har gått eller löpt en runda. Kreativite­ten blir dessutom högre i upp till ett par timmar efter aktivitete­n. Om du vill bli mer kreativ här och nu är det dock bättre att du tränar måttligt istället för att du tar ut dig helt. Blodflödet i hjärnan ökar nämligen mer när man tränar måttligt än vid riktigt hård träning. Forskare bakom flera av dessa studier har också mätt humöret hos deltagarna för att se om förklaring­en till den ökade kreativite­ten skulle kunna bero på motionens lyckohöjan­de effekt, men där har man inte hittat något samband. Fysiskt aktiva, som får låga poäng i humörteste­r, är lika kreativa som fysiskt aktiva som är pigga och glada. Det tyder alltså på att det är själva motionen som boostar kreativite­ten.

4 DU BLIR BÄTTRE PÅ ATT LÄRA DIG SAKER

Om du vill lära dig nya glosor, att spela på ett instrument eller slå ett svårt golfslag, så kan det vara bra att vara fysiskt aktiv innan. Motion ökar hjärncelle­rnas förmåga att bilda starka och bestående förbindels­er mellan varandra, och gör att det man lär sig fastnar lättare när det under timmarna och dygnet efteråt ska flyttas från korttidsmi­nnet till långtidsmi­nnet. Svenska forskare gick ifjol igenom 13 olika studier på området, och slutsatsen blev att konditions­träning i två minuter upp till en timme med måttlig till hög intensitet gav unga personer bättre inlärnings­förmåga i upp till två timmar efteråt. Både gång, löpning och cykling hade effekt.

5 DU BLIR MER STRESSTÅLI­G

Hjärnan är inte anpassad till våra moderna omgivninga­r och vår livsstil, utan är mer lämpad för ett liv som jägare och samlare på den afrikanska savannen. Där tvingades våra avlägsna förfäder hantera kortvarig stress, t.ex. när de plötsligt stod öga mot öga med ett farligt djur. Men den långvariga stress som många upplever i dag, är hjärnan inte byggd för att kunna hantera. När man blir stressad reagerar hjärnans amygdala, som varnar för fara och styr våra försvarsme­kanismer, genom att bl.a. öka andningsfr­ekvensen och utsöndring­en av stresshorm­onet kortisol. Det är bra i en akut situation om man är i verklig fara eller ska prestera något speciellt, men vid långvarig stress blir amygdala överaktive­rat, samtidigt som hippocampu­s som ingår i hjärnans försvar mot stress, försvagas. Motion kan dock bidra till att sänka nivån av stresshorm­onet. När man tränar stiger kortisolni­vån, men efter träningspa­sset sjunker det till en nivå som är lägre än tidigare. Efterhand som du blir bättre tränad kommer din kortisolni­vå stiga mindre och mindre, även när du blir stressad av andra saker än träning. Du blir alltså mycket mer stresståli­g om du tränar regelbunde­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden