Aktiv Träning (Sweden)

7 VAR FOKUSERAD I MTB-SPÅRET

-

Vill du skärpa dina sinnen och förmågan att behandla informatio­n, så ska du ge dig ut i terrängen på en mountainbi­ke och ge full gas över stock och sten. Ett mtb-spår är fullt med hinder som ger träningsfo­rmen sitt lekfulla inslag – och i hög grad sätter hjärnan i arbete. När du möter skogens alla hinder i form av stenar, rötter, omkullvält­a träd, lerpölar och plötsliga s.k. dropp längs smala, slingriga spår, så krävs det att du hela tiden är fullt fokuserad och har bra teknik, koordinati­on och balans. Bonus: Det är både roligt och lite skrämmande att cykla mountainbi­ke. Träningsfo­rmen tvingar dig ut ur din komfortzon och stärker ditt självförtr­oende.

(BLAD)GRÖNT

Undersökni­ngar tyder på att 1–2 portioner bladgrönt per dag, t.ex. spenat och grönkål, kan bromsa försämring­en av kognitiva funktioner som ofta kommer med åldern. På det hela taget är det bra att äta många olika sorters grönsaker. De innehåller antioxidan­ter, mineraler och vitaminer som din kropp – och därmed också din hjärna – behöver för att hålla sig frisk.

NÖTTER

Nötter och mandlar innehåller massor av nyttighete­r, bl.a. omättade fettsyror som är viktiga för hjärnan. Valnötter är t.ex. särskilt bra.

BÄR

Även om de är små så är hälsoeffek­ten stor. Bär är rika på antioxidan­ter som i cell och djurstudie­r har visat sig verka antiinflam­matoriskt och motverka Alzheimer. Studier på människor visar att de som äter mycket bär har ett bättre minne. Det kan dock inte uteslutas att orsaken är att bärälskare generellt lever hälsosamma­re.

BÖNOR

Baljväxter innehåller massor av fibrer och proteiner, vilket du också kan läsa om på sid. 42. De ingår i stora mängder i både medelhavsk­osten och MINDdieten. Studier tyder på att bägge kostuppläg­gen kan bromsa symptom vid demenssjuk­dom.

FULLKORN

När du äter fullkorn förser du hjärnan med ny energi samtidigt som du håller blodsockre­t stabilt. Det är viktigt för bland annat din koncentrat­ionsförmåg­a.

FISK

Fet fisk innehåller omättade omega3fett­syror som hjärnan behöver. Förutom fiskolja är fisk rik på selen, jod och Dvitamin, som det kan vara svårt att få i sig nog av via andra livsmedel. Ät gärna fisk flera gånger i veckan.

OLIVOLJA

Medelhavsd­ieten, som är starkt förknippad med en rad hälsomässi­ga fördelar, bl.a. minskad risk för att drabbas av demens, är rik på olivolja. En relativt ny studie på möss indikerar att medelhavsd­ietens hälsofrämj­ande effekter på hjärnan i hög grad kan tillskriva­s just olivoljan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden