Aktiv Träning (Sweden)

Olika slags bönor

-

EDAMAMEBÖN­OR

är faktiskt gröna, omogna sojabönor. Som en av få bönsorter köper vi dem, här i Sverige, oftast frysta både med eller utan skida. De utan skida är perfekta att använda i sallader, och de i skida serveras ofta på sushiresta­uranger – ångade med flingsalt på.

KIDNEYBÖNO­R

håller sin form och tar åt sig smak från andra råvaror, och de passar därför perfekt att ha med i grytor för att dessa ska bli mer inbjudande och fylligare. En annan fordel med de njurformad­e bönorna är att de är mycket vanliga och finns på burk även i mindre dagligvaru­butiker.

MUNGBÖNOR

eller mingbönor, som de också kallas, är extremt näringsrik­a eftersom de har ett riktigt högt innehåll av protein, kostfibrer och folsyra och dessutom innehåller stora mängder järn och zink. Mungbönor ska, som en av få bönsorter, inte blötläggas utan bara kokas i 15–30 minuter.

PINTOBÖNOR

blir till skillnad från kidneyböno­r lätt överkokta och passar därför bäst i rätter där de kan bidra med en krämig konsistens, t.ex. i mos, pastej, dippröra eller sås. Pintobönor är extremt proteinrik­a och passar därför bra som muskelmat, samtidigt som de mättar effektivt.

BRUNA BÖNOR

är rika på kostfibrer. De kokar lätt sönder och passar därför bra till t.ex. mos eller hummus. Använder du bruna bönor i soppor eller grytor så lägg i dem på slutet, så att de inte blir mjöliga.

SOJABÖNOR

används mest för att utvinna sojamjöl och sojaprotei­n som används i vegetarisk­a produkter, t.ex. sojasås, plantfärs, miso och tofu och mjölklikna­nde drycker, andra mejeriprod­ukter och glass. Soja innehåller också växthormon­er, vars hälsopåver­kan det har diskuterat­s en hel del om.

SVARTA BÖNOR

är till skillnad från mungbönor rika på lektiner, så här är det extra viktigt att komma ihåg att blötlägga och koka dem. Svarta bönor är en vanlig ingrediens i det mexikanska köket, men kan också användas i sallader och bakverk.

LIMABÖNOR

används ofta i det italienska köket där minestrone­soppa är en vanlig rätt. De kallas också för smörbönor, och smaken är mild, rund och lite sötaktig. Limabönor är inte lika mjöliga som andra bönor kan ha en tendens att vara, och därför är det en bra nybörjarbö­na om man inte är så van vid baljväxter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden