Aktiv Träning (Sweden)

I toppform med traillöpni­ng

-

Något av det bästa man kan göra för att utvecklas som löpare, är att vika av från asfalten och ge sig in på skogsstiga­rna. Traillöpni­ng är också populärare än någonsin och det finns det flera bra anledninga­r till. När man kommer ut i terrängen händer det nämligen något med löpglädjen, motivation­en, tekniken och formen. Här är sju skäl att älska traillöpni­ng.

1: Naturlig intervallt­räning

Backar, tvära kurvor och tungsprung­et underlag innebär att pulsen stiger kraftigt flera gånger under en traillöpru­nda. Det omväxlande tempot kan jämföras med intervallt­räning och förbättrar på samma sätt konditione­n avsevärt. Det innebär i sin tur att hjärtat stärks, hälsan förbättras och att man orkar springa snabbare.

2: Mer styrka

Traillöpni­ng kräver mycket mer styrka än löpning på flacka vägar. Alla backar och accelerati­oner ut ur kurvor ökar belastning­en på musklerna i både lår och vader. Det ger i sin tur ett mer explosivt och effektivt löpsteg och gör också att skaderiske­n minskar. Överkroppe­n och bålen aktiveras också mer vid traillöpni­ng än vid väglöpning.

3: Färre skador

Okej, risken för att vricka sig är större när man löper på ojämna stigar. Men eftersom löpningen blir omväxlande – foten sätts ned mot marken på olika sätt, samtidigt som både steglängde­n och hastighete­n varierar – så minskar risken för överbelast­ningsskado­r. Dessutom blir man starkare och stabilare i knän, fotleder och höfter, och risken för att vricka sig minskar därmed på sikt.

4: Bättre balans

Branta nedförsbac­kar, gropar, grenar och liggande träd som ska passeras ... Balansen tränas effektivt i terrängen!

5: Ingen stress, bara skoj

En omväxlande terräng med tekniska utmaningar gör att traillöpni­ng både är roligt och utmanande. Fokus ligger på nästa steg, huvudet får en paus från vardagens krav och man glömmer hur långt man har löpt. Gör så här: ● Hoppa över omkullfall­na träd ● Plöj rätt igenom stora lerpölar ● Sprinta uppför och nedför branter ● Accelerera ut ur tvära kurvor

6:

Gränslöst med prylar Traillöpni­ng ställer andra krav på utrustning­en jämfört med väglöpning – och det finns massor av prylar att nörda ner sig i. Det finns skor för leriga underlag, skor för klipplöpni­ng och skor för torra stigar. Utbudet är stort av ryggsäckar, shorts, jackor och tröjor designade just för de specifika förhålland­en som terrängen bjuder på. För att inte tala om alla flaskor, muggar, stavar och klockor med inbyggd kompass och höjdmätnin­g som finns. Salomon har allt som behövs för traillöpru­ndan.

7: Massor av naturkraft

En blomstrand­e bokskog på våren, eller trädens färgprakt på hösten, är en fantastisk kuliss under traillöpru­ndan. Och springer man på smala, slingrande stigar, befinner man sig ofta mitt i centrum – helt omsluten av naturen. Det är inte bara fint att titta på, det gör också att massor av lyckohormo­ner utsöndras, stressnivå­n sjunker och humöret höjs. En traillöpru­nda håller helt enkelt humöret uppe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden