Aktiv Träning (Sweden)

Slitstark asfaltssko för nya löpare

-

➼ Cumulus är inte den mest kända skon i Asics portfölj. Det är heller inte den mest innovativa skon. Men som bekväm mängdträni­ngssko är den svår att matcha. ASICS CUMULUS 23

Pris: 1 500 kr Info: asics.com

Fakta: Neutral löpsko för långa löppass. Flytefoam-mellansula och gelkudde i hälen. Vikt: 289 g (stl 44). Stack: 34/24. Dropp: 10 mm.

Cumulus har länge levt i skuggan av andra, kändare Asics-skor, t.ex. Kayano och Nimbus. Men den här modellen är trots allt den 23:e i ordningen, vilket vittnar om att den har funnits med ett bra tag.

Och det finns det goda skäl till; Cumulus är nämligen en utmärkt allroundsk­o och även ett riktigt bra val för nya löpare.

Till skillnad från de två ovan nämnda Asics-modellerna är skon rätt enkel. Mellansula­n består av ett rätt tjockt lager Flytefoam och är mjuk och spänstig. En liten gelkudde i hälen ger lite extra skydd i detta område och signalerar att skon är gjord för hällöpare.

Skon är neutral, dvs. den har inga stabilitet­skilar eller hårda plastdetal­jer som förhindrar foten från att vinklas inåt. Tillsamman­s med en rätt låg vikt ger det en flexibel och bra löpkänsla, utan att skon blir instabil för det. Har man behov av extra pronations­stöd bör man dock välja en annan modell. Särskilt bakfoten är riktigt bra dämpad, medan framfoten känns något tunn. Särskilt under längre pass över 15 km kan man märka av det.

Ovandelen består av en tvålagers engineered mesh. Det finns gott om stoppning runt vristen, och plösen är också tjock och mjuk. Den är dock lite tät. Vi testade skon under sommaren, och då kändes den lite väl varm. Passformen är utmärkt med bra grepp runt hälen, bra stadga vid mittfoten och lagom mycket plats för tårna där den sitter åt utan att trycka. Den suveräna passformen understöds av att skosnörena är platta och lätta att dra åt.

SLUTSATS: Överlag en bra och gedigen löpsko som man kan lita på. Skon passar till det mesta och är ett bra köp för nya löpare. Den som överproner­ar bör dock välja en annan modell.

Bra passform. Mjuk och skön dämpning. Låg vikt och bra löpkänsla.

Lite varm ovandel.

 ??  ?? Skon är könsspecif­ik, och modellen för kvinnor passar därför bra för den kvinnliga anatomin.
AT rekommende­rar:
NYBÖRJARVÄ­NLIG
Skon är könsspecif­ik, och modellen för kvinnor passar därför bra för den kvinnliga anatomin. AT rekommende­rar: NYBÖRJARVÄ­NLIG
 ??  ?? Yttersulan är försedd med ett tunt lager slitgummi. Det ger bra grepp på de flesta underlag och ökar skons hållbarhet.
Yttersulan är försedd med ett tunt lager slitgummi. Det ger bra grepp på de flesta underlag och ökar skons hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden