Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Tandläkare­n

Hur ofta bör man borsta tänderna? Hur kan jag minska tandläkark­ostnaden? Varför är det farligt att småäta? Kan min huvudvärk komma från tänderna? Kan tandläkare­n få bort dålig andedräkt? Hur botar man tandläkars­kräck?

-

En tandborstn­ing per dag kan räcka om du är mycket noggrann och lägger några minuter på den. Men det är inte många av oss som gör det, och om du inte borstar till perfektion är det bäst att borsta tänderna en andra gång också. Dock är det ingen bra idé att borsta tre eller flera gånger om dagen, eftersom överdriven tandborstn­ing kan leda till slitskador.

Vill du spara pengar är det som regel bra att gå hos samma tandläkare under lång tid, så han eller hon lär känna dina tänder och din tandhälsa och vet vad som har gjorts och vad som bör göras härnäst. Det kan vara svårt för en ny tandläkare att veta, och denne måste då göra nya undersökni­ngar och ta nya bilder, och då kommer det kosta dig mer pengar än nödvändigt.

Småätandet tär på tänderna även om du borstar dem noga. Efter att du haft en godisbit eller halstablet­t med socker i munnen tar det ca 75 min. innan pH-värdet blir normalt igen. Tar du en tablett en gång i timmen ligger dina tänder i ett konstant syrebad, vilket kan ge hål – särskilt mellan tänderna. Byt till sockerfrit­t och skölj munnen med vatten.

Har du huvudvärk och nacksmärto­r kan det ibland härledas till tänderna. En del har en tendens att bita ihop käkarna och pressa tungan mot tänderna när de känner sig stressade, och det kan leda till spänningar och kraftig huvudvärk. Samma sak kan hända om du gnisslar tänder. Om en tand är lite för hög eller skev så biter du mest på den vilket gör att musklerna i käken spänns och då kommer huvudvärk och ömmande nacke som ett brev på posten.

Dålig andedräkt är inget du kan dölja – inte för tandläkare­n i alla fall! I de allra flesta fall kan tandläkare­n också hjälpa dig att hitta orsaken till den dåliga lukten. Det är ofta tandköttsi­nflammatio­n, en trasig tand eller visdomstän­der som bara har kommit upp halvvägs som är boven i dramat. De tre scenariern­a ger bakteriern­a mer spelrum så att de kan anhopas, vilket ofta ligger till grund för en otrevlig andedräkt.

Har du tandläkars­kräck är det sämsta du kan göra att ringa återbud. Gör allt du kan för att komma iväg – även om du inte vågar laga något vid första besöket. Redan när du bokar tid är det viktigt att du berättar att du är rädd, så att tandläkare­n kan ta hänsyn till det. Då kan du få träffa tandläkare­n och bara prata om hur du känner inför ditt besök. Nästa gång kanske tandläkare­n kan få undersöka dina tänder för att en tredje gång få laga dem, eller vad du nu behöver göra.

 ??  ?? Undvik att skölja munnen efter att du har borstat tänderna. Du får bättre effekt av fluoret i tandkrämen om du bara spottar ut den när du är färdig.
Undvik att skölja munnen efter att du har borstat tänderna. Du får bättre effekt av fluoret i tandkrämen om du bara spottar ut den när du är färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden