Aktiv Träning (Sweden)

Jag har blivit starkare

-

33-årige Michael Jeppesen har löpt halvmarato­n på 1:08:10 och maraton på 2:23:34. I dag använder han raska promenader som en del av sin träning. Vad har det inneburit för din löpning att du har börjat gå?

Jag känner mig både lättare och starkare när jag springer. Och jag har inte fått sämre kondition av att gå. Jag upplever t.o.m. att jag fått ett spänstigar­e löpsteg, eftersom man aktiverar fotleden mer när man går. Det är en stor fördel för löpare.

Hur har det fungerat att använda promenader som en del av din träning?

När jag enbart löptränade hade jag stora problem med både höften och ryggen. Jag hade svårt att vända mig i sängen, och när jag skulle sätta mig i bilen fick jag nästan lyfta in benen. Men efter att jag började gå har besvären försvunnit. Jag har faktiskt blivit smidigare av att gå, eftersom man vrider en hel del på sig och aktiverar hela kroppen.

Hur har det känts mentalt?

Det är något jag fortfarand­e kämpar med ... Jag har ju alltid tyckt att promenader är något man ägnar sig åt när man blir gammal, och det ser konstigt ut när man ökar tempot. I början promenerad­e jag därför mest på kvällarna när det var mörkt. Eller så tränade jag gång när jag var på semester utomlands. Men nu har jag blivit så van att jag kan gå en mil på 49 minuter, och det är det ingen som skrattar åt.

Vad har varit svårast?

Både den tekniska och den fysiska biten. Det kan ta sex månader innan senorna i kroppen har vant sig vid gångrörels­en, och de första månaderna kändes det ordentligt i mina benhinnor. I början gick jag därför 100 meter och sprang 900 meter i taget. Sedan blev det 200 meter gång och 800 meter löpning. Därefter ökade jag belastning­en gradvis.

Har du några tips till den som vill testa själv?

Det är bara att ge sig ut och gå. Det gäller att värma upp bra och växla mellan att gå och att löpa.

 ?? ?? Innan Michael Jeppesen började med promenader, hade han ofta ont i ryggen. Det har han inte längre.
Innan Michael Jeppesen började med promenader, hade han ofta ont i ryggen. Det har han inte längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden