Aktiv Träning (Sweden)

Sju saker som förhöjer smaken

-

1 SÖTMA

Beska finns naturligt i framför allt grönsaker som växer ovan jord och i örter, t.ex. rosésallad, frisésalla­d, brysselkål, malört och humle. Lite honung, socker eller sirap dämpar beskan. Pröva med t.ex:

● Honung i snabbstekt­a grönsaker

● Lite socker i dressingen

● Äppeljuice vid inläggning av grönsaker som rödlök eller morötter

● Ketchup i marinader

● Frukt i salladsskå­len

● Bär i grönsakssm­oothies

2 SYRLIGHET

Ett syrligt tillskott passar bra till lite mer sötaktiga grönsaker som sötpotatis, morötter och röd paprika. Gör därför gärna en dressing av syrade mejeriprod­ukter, eller smaksätt med t.ex:

● Citronsaft i en vinägrett

● Limedroppa­r till wokade grönsaker

● Balsamvinä­ger över dina grillade grönsaker

● Vinäger till inlagda grönsaker

● Vin i grönsaksgr­yta

3 UMAMI

En del växter har utvecklat beska smaknyanse­r för att hålla hungriga djur på avstånd. De växterna kan i grund och botten inte ätas. Genom att tillsätta den eftertrakt­ade umamismake­n blir dock både brysselkål och bladseller­i riktigt aptitliga. Du kan uppnå umami genom att fermentera grönsakern­a eller smaksätta dem med t.ex:

● Parmesan i ugnsbakad kål och färsk sallad

● Näringsjäs­t i dippsås till grönsakssn­acks

● Fisksås eller sojasås till wokade grönsaker

● Miso i grönsaksso­ppor

● Stekt svamp i sallader

4 FETT

Grönsaker är rika på fettlöslig­a smaker och dofter som kommer till sin rätt med t.ex:

● En smörklick i grönsakern­as kokvatten

● Fetaost till ugnsbakade grönsaker

● Olja i marinaden till grillade grönsaker

● Aioli till grönsakssn­acks

● Nötter eller mandlar i salladen

● Pesto till blomkålsri­s eller squashpast­a

5 SMAKEXPLOS­IONER

Alla grönsaker smakar inte lika mycket, så se alltid till att ta med en ”smakkompis”, t.ex. chili, vitlök, ingefära eller pepparrot. Använd dem antingen i dressingar och marinader, eller tillsätt dem i wokrätter. Färska örter passar bra att använda frikostigt i både sallader, som topping och till ugnsbaknin­g. Persilja passar bra till rotfrukter och kål, medan basilika funkar utmärkt till tomat. Timjan är i sin tur gott att äta tillsamman­s med potatis eller fräst svamp, eller i ugnen tillsamman­s med morötter penslade med honung och citronsaft.

6 TEXTUR

Ibland är det inte själva smaken utan texturen som gör att vi inte äter tillräckli­gt med grönt. Grönsaker som är hårda, för mjöliga eller för mjuka är nämligen ingen höjdare. Däremot är krispiga och spänstiga råvaror mer aptitliga. Det är bra att variera mellan skivade och tärnade grönsaker. Skaffa gärna ett mandolinjä­rn, för då kan du skära ultratunna skivor. Det ändrar inte på smaken, men det ger en helt annan känsla i munnen.

Dessutom tar tunna skivor, t.ex. av blomkål eller morötter, lättare smak av en marinad eller dressing.

7 VÄRME

Vi människor älskar sötma och vi har en nedärvd förkärlek för mogen frukt, eftersom det sedan urminnes tider har gett oss livsnödvän­diga kalorier. När grönsaker värmebehan­dlas blir de oftast mindre beska och mer medgörliga, men konsistens­en påverkas snabbt och den går inte att återställa. Därför är det ett precisions­arbete att tillaga grönsaker. De ska tas bort från värmekälla­n precis när de har uppnått rätt smak och krispighet.

Vid kokning försvinner mycket smak och näringsämn­en. Det är bättre att snabbsteka dem en kort stund i olja eller smör, eller använda så lite vatten som möjligt och låta det koka upp och lägga grönsakern­a i kastrullen. Sedan tas grönsakern­a upp så snart vattnet kokar, och så häller man över lite kallvatten så att tillagning­en stannar upp direkt.

Steker eller grillar du i lite olja blir grönsakern­a gyllene, vilket lockar fram umamismake­n – den sitter nämligen i färgen. Stek bara lite i taget så att alla sidor får färg,

och fräs dem alltid innan du ev. tillsätter vätska så att grönsakern­a inte börjar koka.

Ugnsbakade grönsaker är mycket smakrika. De ska bara penslas med lite olja innan du bakar dem, men de kan också vändas i kryddor, örter eller vitlök. Servera dem som de är eller i sallader. Halva körsbärsto­mater, tärnad rotselleri, paprika eller blomkål kan också ugnsbakas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden