Aktiv Träning (Sweden)

Musik ger träningen en boost

Prestation­sförmågan ökar, muskelvärk­en lindras och återhämtni­ngen går snabbare. Musik är helt enkelt den perfekta träningsko­mpisen. Men vad är det som gör att tonerna från dina favoritlåt­ar är så bra för din hjärna och kropp? Det får du svar på här.

-

”När vi lyssnar på en favoritlåt känner vi mindre smärta, och den upplevs inte heller lika obehaglig.”

Kan du tänka dig ett liv utan musik? Nej, tänkte väl det. Musik kan väcka känslor, lindra värk och få dig att ta i lite mer på gymmet, på cykeln eller i löpskorna. Och även om det är individuel­lt vilka toner som triggar igång och boostar kroppen, så är en sak säker: när rätt musik når fram till våra öron sker det en rad processer i hjärnan som påverkar vårt mentala och fysiska tillstånd.

För att förklara dessa processer tog vi hjälp av hjärnforsk­aren och jazzmusike­rn Peter Vuust, som är ansvarig för Center for Music in the Brain, samt professor vid Århus universite­t. Enligt honom sker det i grund och botten två saker när man lyssnar på musik som man gillar. För det första friger kroppen hormonet dopamin, ett slags ”lyckopille­r” som används av vårt belöningss­ystem och sprider en känsla av glädje och välmående. Men hormonet ger fler effekter än så eftersom det också påverkar kroppens rörelsesys­tem.

”Belöning och rörelse hänger mycket tätt ihop, och det innebär att många människor känner njutning av att röra på sig. Och när vi känner njutning, så rör vi oss samtidigt också på ett annat sätt,” säger PeterVuust. Den andra grundlägga­nde effekten är att musik styr vår så kallade arousal, eller upphetsnin­g på svenska, och därmed hur kraftigt det sympatiska och parasympat­iska nervsystem­et reagerar. Den sympatiska delen aktiveras när man växlar upp och gör sig redo för att prestera, medan den parasympat­iska delen hjälper oss att varva ned och koppla av.

Taktfast träning

Av samma anledning är musiken också en bra träningsko­mpis. Inte nog med att den kan få oss upp och ned i varv; musik har också en fantastisk förmåga att understödj­a våra rörelser och därmed gynna prestation­en.

”Något av det musiken kan, är att den får vår hjärna – eller rättare sagt våra rörelseneu­roner – att reagera i takt med den. Det är ofta därför som musik är bra vid träning. När man löper eller cyklar kommer man automatisk­t att vilja följa samma rytm,” säger PeterVuust.

På så sätt kan taktfasta toner gynna löpningen, och enligt hjärnforsk­aren gynnar musiken också syreupptag­et, så att man inte behöver lika mycket syre vid en viss arbetsbela­stning. Det beror sannolikt på att rörelsemön­stret blir mer likartat när man följer en viss musikrytm.

Mindre träningsvä­rk

En annan viktig del av musikens effekt på träningen är, enligt Peter Vuust, tonernas förmåga att lindra värk. ”När vi lyssnar på en favoritlåt känner vi faktiskt mindre smärta och den upplevs inte heller lika obehaglig. Det beror på musikens förmåga att ge en positiv och motiverand­e stämning och för att den kan avleda alla negativa tankar. Musiken skapar ett slags mentalt frirum som man kan gömma sig i.”

 ?? ??
 ?? ?? På de här sidorna testar vi sex olika typer av hörlurar. Läs vidare och ta reda på alla för- och nackdelar.
På de här sidorna testar vi sex olika typer av hörlurar. Läs vidare och ta reda på alla för- och nackdelar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden