Aktiv Träning (Sweden)

Bibshorts av hög kvalitet till bra pris

Futurums nya korta hängselbyx­or känns bekväma för rumpan och har ett rimligt pris. Det går knappast att få tag i bättre bibshorts i mellanpris­klassen.

-

FUTURUM JORIS PRO

Fakta: Bibshorts av hög kvalitet i mellanpris­klassen. Pris: 1 300 kr Info: futurum.cc

När man ska köpa nya cykelbyxor är önskemål om passform och sittkudden­s tjocklek och fasthet mycket individuel­la. Vissa tillverkar­e har dock lyckats knäcka den koden. En av dessa är nederländs­ka Futurum, som tillverkar cykelkläde­r av hög kvalitet som ofta är bättre än vad priset indikerar.

1 300 kronor för ett par korta cykelbyxor med hängslen (också kallade bibshorts) är inte superbilli­gt, men i det här fallet får man riktigt mycket för pengarna. Och i mellanpris­klassen, där byxan hör hemma, är den bland de bästa vi testat.

En del cyklister föredrar att använda en hård sadel nästan helt utan vaddering och i stället låta bibshortse­n och den inbyggda sittkudden avlasta trycket mot rumpan. Och den uppgiften löser Joris Pro på bästa sätt. Sittkudden är relativt tjock och fast, och inte ens under långa cykelturer på runt sex timmar upplevde någon av testarna problem med sittvärk pga. sadeln.

Bibshortse­n är tillverkad­e av ett mycket elastiskt material som gör att de sitter åt ordentligt runt låren. En bred silikonkan­t längst ned på bägge byxbenen gör att de inte åker upp på låren – inte ens under riktigt långa cykelturer.

Med undantag av några anonyma reflexdeta­ljer på sidan av benen är bibshortse­n helt utan detaljer. De har inga smarta fickor, och trots att shortsen sitter åt bra blir det ingen kompressio­nseffekt i benen, vilket man annars får av många bibshorts som är lite dyrare. Den här korta hängselcyk­elbyxan är tunn och lätt, och lämpar sig bäst i milda eller varma temperatur­er under senvåren, sommaren och tidig höst.

 ?? ?? För att man inte ska bli svettig på ryggen och magen slutar sommarshor­tsen vid höften.
För att man inte ska bli svettig på ryggen och magen slutar sommarshor­tsen vid höften.
 ?? ?? Silikonkan­ten längst ned hjälper till att hålla byxbenen på plats, så att de inte åker upp på låren.
Silikonkan­ten längst ned hjälper till att hålla byxbenen på plats, så att de inte åker upp på låren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden