Aktiv Träning (Sweden)

Kan jag använda matrestern­a?

-

Jag slänger ofta bort en massa matrester. Har ni några bra tips för vad jag kan göra för att minska matsvinnet?

SVAR: Det kan vara bra att spara matrestern­a på en central plats i kylskåpet, så att du hela tiden kommer ihåg dem och är uppmärksam på att använda dem i nya rätter eller i matlådor. Bestäm ev. en fast dag i veckan då du alltid äter matrester. Då kan du samla ihop alla rester och äta upp dem på en gång. Du kan t.ex. förvara allt som snart ska ätas på en särskild hylla i kylskåpet. Tänk också på att gamla matrester inte behöver vara tråkiga. Se resterna som en bonus som mycket väl kan användas i nya, läckra maträtter. Här är några bra tips för hur överbliven mat kan användas på nytt.

Ska man hålla igen eller ? gasa på när man springer i nedförsbac­kar?

SVAR: I nedförsbac­kar tvingas kroppen upp i ”överfart”, dvs. du löper snabbare än du egentligen kan. Muskler, senor och leder tvingas kämpa för att hänga med och utsätts för en hög belastning. Det blir dock inte skonsammar­e om du löper med ”handbromse­n åtdragen”, eftersom dina muskler och leder i så fall tvingas bromsa åtskilliga gånger din kroppsvikt för varje steg. Öva dig på att löpa med mycket snabba, korta steg, då foten sätts ned i marken rakt under kroppen. Luta dig lätt framåt och försök få en känsla av att benen nästan rör sig av sig själva utan att du håller igen.

Stämmer den så kallade ? femsekunde­rsregeln?

SVAR: Många känner till ”regeln” om att det går bra att äta matvaror som har tappats på golvet, bara man plockar upp dem inom fem sekunder. Forskare har faktiskt undersökt den saken närmare. Det verkar också stämma att ju snabbare maten tas upp, desto färre bakterier finns det på den. Om man kan äta maten eller inte beror dock enligt experterna mer på hur smutsigt golvet är än på hur länge maten har legat på det. Dessutom tar matvaror som ost, smör och kött, som har ett högt vätskeinne­håll, lättare åt sig eventuella skadliga bakterier än torra matvaror som chips, kex och torrt bröd.

Hur stor andel av de ? livsmedel vi köper är ekologiska?

SVAR: Rapporten ”The World of Organic Agricultur­e”, som utkom tidigare i år, visar att svenskarna är ett av de folkslag i världen som köper mest ekolivsmed­el. 8,7 % av de matvaror vi köper är ekologiska. Globalt såldes det ekologiska livsmedel för över en biljon kronor år 2020.

 ?? ?? Små rester som en bit kyckling, en halv tomat eller en näve pasta, passar perfekt som fyllning i t.ex. en smörgås eller i en sallad.
Små rester som en bit kyckling, en halv tomat eller en näve pasta, passar perfekt som fyllning i t.ex. en smörgås eller i en sallad.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden