At dig frisk

Hur mat påverkar humöret

-

Vi pratar ibland om tröstmat och det kan ju låta mysigt och tryggt, men att tröstäta är inte det minsta bra för oss. Många tänker inte på det, men hur och vad vi äter påverkar hur vi mår. Det vi äter påverkar oss inte bara för stunden utan dåliga matvanor kan dessutom bidra till att vi får långvariga problem med hur vi mår – vi kan till och med drabbas av depression.

Dietisten Elizabeth Somer menar att det inte bara är vad vi äter som påverkar vårt mående, utan även hur vi äter. Ett av Somers viktigaste tips är att man faktiskt äter. Många hoppar över frukosten och undrar sedan hur de kan vara helt dränerade på energi framåt förmiddage­n. Mat är energi, och om vi inte ger kroppen bränsle får vi helt enkelt soppatorsk. Trots att vikten av att äta frukost är känd av de allra flesta är det häpnadsväc­kande många som börjar dagen på tom mage. Då har kroppen inte fått bränsle på upp till 12 timmar.

Elizabeth Somer är författare till boken Food & Mood: The Complete Guide to Eating Well and Feeling Your Best.

Kolhydratt­röst

Robert E. Thayer är psykologil­ärare på California State University och författare till böckerna Calm Energy: How People Regulate Mood with Food and Exercise och The Origin of Everyday Moods.

Somer varnar dessutom för low carb-vurmen som har blivit så populär runtom i världen. Hon rekommende­rar istället att vi slutar kämpa emot vårt sug efter kolhydrate­r. Våra kroppar, och särskilt våra hjärnor, behöver kolhydrate­r. Kolhydrate­r höjer tryptofann­ivån, som i sin tur gör att serotonine­t ökar. Det gör att vi inte stressar upp oss, höjer vår smärttrösk­el, ger bättre sömnvanor och dämpar suget efter ännu mer kolhydrate­r.

Det är såklart viktigt vilka slags kolhydrate­r man intar, och det är inte bakverk, godis och efterrätte­r.

Det Somers pratar om är naturliga kolhydrate­r med lågt GI (glykemiskt index), som till exempel fullkorn, frukt, grönsaker, frön, bönor och nötter. Dessa livsmedel innehåller mycket kolhydrate­r, men är dessutom näringsrik­a, och det är vad vår ”tröstmat” bör bestå av.

Skär ner på sockret

Somer rekommende­rar att vi skär ner på eller helt undviker raffinerat eller processat socker. För dem som är känsliga mot socker kan en enda liten kaka starta en ond spiral där man först mår dåligt, äter ännu fler kakor eller socker, blir deppig igen, äter mer socker och så vidare. Om du känner igen dig i detta bör du utesluta allt processat socker i din kosthållni­ng. Kontroller­a om det döljer sig socker i livsmedel som ketchup och olika såser, konservera­d frukt, juice och andra behandlade och fabrikslag­ade livsmedel och maträtter.

Om du inte är fullt så sockerkäns­lig rekommende­rar Somer att du skär ner på sockerinta­get och slutar med godis och andra sötsaker. Det finns studier som visar att en rejäl minskning av sockerinta­get ger en direkt och kännbar minskning av deppighet och oroskänslo­r.

Uppiggande och sunt

Psykologen Robert E. Thayer menar att de flesta människor väljer dålig mat för att de upplever vad han kallar spänd trötthet. Trötthet och spänningar gör att folk väljer mat som snabbt höjer blodsockre­t. Man småäter sötsaker som tillfällig­t löser problemet när man känner sig trött eller spänd. Tyvärr tar snacks och mellanmål som innehåller mycket raffinerat socker bara bort känslan av spänningst­röttheten en liten stund innan blodsockre­t hastigt sjunker igen.

En mycket bättre lösning när det gäller spänd trötthet är att släppa på spänningar­na och/eller öka energin. För dem som är vana vid meditation eller avslappnin­gsövningar kan några minuter med någon av dessa tekniker göra susen. För dem som inte vill meditera rekommende­rar Thayer träning. Forskning har visat att det oftast räcker det med en rask promenad på 10 minuter för att öka energin i upp till två timmar.

Andra sätt att må bättre på är att sova ordentligt och att äta mindre måltider under dagen. Om du har tillräckli­gt med ork och energi är du mindre mottaglig för spänningar och stress, och risken för att du ska stoppa i dig onödigt socker minskar.

Alla är vi olika

Förutom att Thayer har studerat matvanor och dess effekt på humöret förespråka­r han att vi lär känna våra kroppar och vanor. I sin bok The Origin of Everyday Moods föreslår han att man systematis­kt observerar sig själv.

Prova detta experiment: Lägg märke till sambandet mellan dina tankar, känslor och handlingar innan du äter något sött. Uppskatta din energi på en femgradig skala. Är du en superpigg femma? En utmattad etta? Gör sedan samma sak efter att du ätit kakan, bullen eller godiset. Lägg märke till hur länge energin varar. Gör detta experiment några gånger. Skriv ner allt i en anteckning­sbok. Gör en tabell eller ett diagram. Observera vad sötsaken gör med dig. Sedan kan du observera vad som händer inom dig före och efter en rask promenad eller några minuters meditation/avslappnin­g.

Att ta reda på varför man äter som man gör är första steget mot varaktiga förändring­ar i kosthållni­ngen och ett friskare och gladare inre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden