At dig frisk

Deppig? Ta en banan

-

Du vet kanske redan att bananer är fullproppa­de av kalium (en banan ger mer än 10 procent av rekommende­rad dagsdos för vuxna). Det är livsviktig­t att man får i sig tillräckli­gt med kalium. Personer som får i sig för lite via kosten löper större risk att drabbas av stroke, antagligen för att kalium bidrar till att hålla blodtrycke­t på normal nivå.

Det finns fler hälsoförde­lar med bananer som inte är så kända. De är till exempel en utmärkt tryptofank­älla. Och tryptofan är ju en förutsättn­ing för att serotonin ska bildas, och eftersom serotonin reglerar sinnesstäm­ningen kan man anta att bananer kan bidra till att motverka depression. Bananer innehåller dessutom folsyra och det finns flera studier som visar att brist på vitaminern­a B6 och B12 ökar risken för att man ska drabbas av depression.

Det finns ingen forskning som säger något om den optimala dosen banan per dag om man vill motverka depression, men det finns de som menar att två till tre bananer (eller någon annan tryptofank­älla som kalkon eller keso) per dag skulle kunna förebygga mildare depression­er. Men då krävs att man även äter en välbalanse­rad kost och tränar regelbunde­t.

Dessutom kan bananer hjälpa mot halsbränna då de neutralise­rar magsyran och täcker matstrupsv­ävnaden med pektin.

Viktigt: I sällsynta fall kan bananer orsaka allergiska reaktioner. Övermogna bananer med svart skal kan öka blodsockre­t. Personer med njurproble­m bör rådfråga sin läkare när det gäller denna kaliumrika frukt.

Ara Dermardero­sian, undervisar bland annat i farmakogno­s (läran om naturprodu­kter i läkemedel) på University of the Sciences i Philadelph­ia, USA, och är medförfatt­are till boken The Review of Natural Products.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden