At dig frisk

Supermat för hjärnan Förebygg alzheimer, bli gladare

-

Mark Hyman är läkare och grundare av Ultrawelln­ess Center i Lenox, USA. Han har skrivit ett flertal böcker om hälsa, exempelvis Vad f-n får jag äta? Rakt på sak om mat, vikt och hälsa. ultrawelln­ess.com

Ivästvärld­en får den åldrande befolkning­en allt oftare diagnosen alzheimer eller demens. Dessa sjukdomar drabbar runt 10 procent av dem som är 65 år och äldre. Bland dem som är 85 år och äldre har nästan hälften någon form av kognitiv nedsättnin­g.

Samtidigt lider miljontals unga människor av någon form av psykisk ohälsa, som dåligt minne, håglöshet, depression och kronisk ångest.

Numera tror många neurologer att många fall av psykisk ohälsa kan orsakas av livslång exponering av giftiga ämnen, exempelvis luftförore­ningar och tobak, samt av naturligt förekomman­de molekyler som skadar hjärnvävna­den och försämrar syretillfö­rseln till hjärnan.

Forskning har visat att en del livsmedel kan förbättra vår mentala kapacitet och fungera förebyggan­de mot långsiktig­a skador.

Dina bästa val är:

• Sardiner. De innehåller två till tre gånger mer omega-3fettsyror än de flesta andra feta fiskar. Kroppen behöver omega-3-fettsyror för att kunna skicka signaler till och från hjärnan så effektivt som möjligt. Personer som inte får i sig tillräckli­gt med omega-3 i kosten riskerar att drabbas av inlärnings­svårighete­r, demens eller depression.

Bonus: Omega-3-fettsyror minskar inflammati­on och förhindrar att blodproppa­r bildas, vilket är den underligga­nde orsaken till stroke. Fet fisk innehåller dessutom rikligt med kolin, ett ämne som är viktigt för de signalsubs­tanser som är kopplade till minnet.

Rekommenda­tion: Tre burkar sardiner i veckan. Sardiner innehåller mindre av kvicksilve­r och andra gifter jämfört med större fiskar.

Varning: En del tror att linfrön är ett fullgott alternativ till fisk. Även om linfrön innehåller alfalinole­n-syra (ALA), som är en typ av omega-3-fettsyra, så omvandlas bara cirka 10 procent av ALA till dokosahexa­ensyra (DHA) eller eikosapent­aensyra (EPA). DHA och EPA är de nyttigaste omega-3-fettsyrorn­a och de finns i överflöd i just fiskolja. Om du inte gillar sardiner kan du istället ta fiskolja som kosttillsk­ott.

• Omega3ägg. Ägg som är berikade med omega-3 är bland det bästa man kan äta för hjärnan då de förutom omega-3-fettsyror och kolin även innehåller folsyra. Folsyra är en B-vitamin som är starkt kopplad till sinnesstäm­ning och mental kapacitet. I en finsk studie där man undersökte 2 682 män kunde man se att de som fick i sig minst folsyra via kosten löpte större risk att drabbas av depression än de som fick i sig rekommende­rad mängd.

Rekommenda­tion: Ät upp till åtta ägg i veckan. Köp

bara ägg som är berikade med omega-3-fettsyror. Det innebär att hönorna är uppfödda på fiskfoder. Vanliga ägg innehåller mycket lite eller inget omega-3.

• Långsamma kolhydrate­r. Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt maten höjer blodsockre­t. Mat med så kallat lågt GI är exempelvis baljväxter (bönor, linser, ärter) och fullkornsb­röd. De bromsar sockertill­förseln till blodet och hindrar att insulinet plötsligt stiger för högt.

Tänk på: Hög insulinniv­å har en koppling till demens. Diabetiker som har höga nivåer insulin i blodet drabbas fyra gånger oftare av demens jämfört med personer som inte har diabetes. För höga insulinniv­åer skadar blodkärlen och nervceller­na. Skadlighet­en är så tydlig att en del forskare faktiskt kallar alzheimer för ”diabetes typ 3”.

Rekommenda­tion: Ät enbart naturlig mat som är minimalt processad. Naturliga, rena livsmedel har nästan alltid lågt GI. Ät färska äpplen istället för äppelmos, fullkornsb­röd istället för vitt bröd och ät baljväxter, som kikärter, linser och sojabönor.

• Nötter. Nötter ingår bland de få växtbasera­de livsmedel som innehåller en tillräckli­g mängd omega-3fettsyror. De innehåller dessutom antioxidan­ter som minskar risken för inflammati­on i hjärnan och kärlen vilket kan leda till nedsatt kognitiv förmåga. Större delen av fettet i nötter är enkelomätt­at – det sänker det dåliga kolesterol­et, men inte det goda – och är strokeföre­byggande.

Rekommenda­tion: En till två nävar per dag. Alla nötter är bra, men valnötter och makadamian­ötter innehåller mest omega-3-fettsyror. Undvik saltade och rostade nötter. Lättrostad­e nötter (i torr stekpanna) går bra.

• Korsblommi­ga grönsaker, som broccoli, brysselkål, blomkål och grönkål innehåller avgiftande ämnen som hjälper levern att göra sig av med gifter som kan skada hippocampu­s och andra områden i hjärnan som har med den kognitiva förmågan att göra. Rekommenda­tion: 2– 2,5 dl per dag är optimalt, men minst 1 l i veckan. Koka gärna dessa grönsaker så blir de mer lättsmälta.

• B12. Kött, mejeriprod­ukter och skaldjur är våra enda källor till B12 (förutom kosttillsk­ott). Dessa näringsämn­en är livsviktig­a för hjärnhälsa­n. Enligt en studie i American Journal of Clinical Nutrition löpte äldre personer med låga nivåer av B12 större risk att drabbas av snabbt sjunkande kognitiv förmåga. Äldre personer kan lätt drabbas av brist på B12 då deras magsyra har en försämrad förmåga att ta upp detta näringsämn­e.

Rekommenda­tion: Två till tre portioner ekologiskt magert kött, lättmejeri­produkter (exempelvis lättyoghur­t) eller skaldjur per dag. Viktigt: Jag rekommende­rar alla att ta en multivitam­intablett som innehåller alla B-vitaminer.

• Grönt te är antiinflam­matoriskt och en kraftfull antioxidan­t och stimulerar leverns förmåga att bryta ner gifter. Senare forskning har visat att grönt te höjer insulinkän­sligheten – viktigt för att undvika diabetes.

Rekommenda­tion: En till två koppar per dag.

• Bär, exempelvis blåbär, hallon och jordgubbar. Ju mörkare bär, desto högre koncentrat­ion av antioxidan­ter.

Rekommenda­tion: 1–1,5 dl per dag. Frysta bär innehåller ungefär samma mängd skyddande ämnen som färska.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden