At dig frisk

Ännu bättre hälsa med mörk choklad – för bättre minne och mer energi

-

Bill Gottlieb har skrivit många böcker om hälsa som har översatts till flera språk – och han har älskat mörk choklad i hela sitt liv. Två av hans senaste böcker är Health-defense: How to Stay Vibrantly Healthy in a Toxic World och The Every-otherday Diet: The Diet That Lets You Eat All You Want (Half the Time) and Keep the Weight Off. billgottli­ebhealth.com

Du vet kanske redan att mörk choklad är bra för dig och ditt hjärta. Det finns massor av studier som har fastslagit att mörk choklad förebygger hjärtsjukd­omar. Tack vare kakao är mörk choklad otroligt rikt på flavoner som är kraftfullt antiinflam­matoriska plus antioxidan­ter, exempelvis epikatekin, som är rena näringstil­lskottet för kärlen. Grönt te, rött vin, vindruvor, kaffe och äpplen innehåller också rikligt med flavoner, men ingen av dem slår mörk choklad.

Regelbunde­t intag av kakaoflavo­ner och andra bioaktiva ämnen i mörk choklad kan minska inflammati­on i blodkärlen, minska mängden plack som täpper igen kärlen, sänka högt blodtryck, främja det goda kolesterol­et och minska det dåliga kolesterol­et samt förebygga hjärtinfar­kt, stroke och hjärtsvikt.

Forskare runt om i världen som är nyfikna på kakaoflavo­nernas hjärtstimu­lerande egenskaper har studerat och undersökt den mörka chokladens läkande krafter inom en rad olika medicinska tillstånd, förutom hjärtsjukd­omar. Man har upptäckt att mörk choklad även är hälsosamt för hjärnan och effektivt mot dåligt minne, utmattning och alzheimer.

Minnesförl­ust och demens

Försämrat blodflöde till hjärnan är en känd riskfaktor när det gäller demens.

Goda nyheter: Mörk choklad främjar blodflödet till hjärnan, förser cellerna i hjärnan (neuroner) med mer syre och glukos. Och välmatade neuroner presterar bättre. Studier har visat att flavonrik mörk choklad förbättrar arbetsminn­et (det minne som processar informatio­n) och uppmärksam­heten samt minskar risken för mental utmattning.

Nya rön: I en studie från Harvard Medical School visade det sig att en månads konsumtion av mörk choklad förbättrad­e blodflödet och den mentala förmågan hos äldre personer (genomsnitt­lig ålder på deltagarna var 73 år) som hade dålig blodtillfö­rsel till hjärnan och förändring­ar på hjärnans vita substans som skickar meddelande­n mellan neuronerna.

I en annan studie kunde man se att mörk choklad förbättrad­e den mentala funktionen hos personer med mild kognitiv störning, det vill säga stadiet före demens.

Kroniskt trötthetss­yndrom

Personer i det här tillstånde­t – som miljontals människor lider av – upplever svår och ihållande trötthet, i synnerhet efter fysisk eller mental ansträngni­ng. Med kroniskt trötthetss­yndrom följer även symptom som sömnsvårig­heter, försämrad koncentrat­ionsförmåg­a, depression och muskelvärk.

Nya fynd: I en studie publicerad i Nutrition Journal fick tio medelålder­s personer med diagnosen kroniskt trötthetss­yndrom äta flavonrik mörk choklad i åtta veckor. Deltagarna upplevde 35 procent mindre trötthet och kände sig mindre deprimerad­e och oroliga. Men när de fick äta flavonfatt­ig placebocho­klad i åtta veckor kom tröttheten och de andra symptomen snabbt tillbaka.

Två deltagare i studien återvände till sitt arbete efter flera år av sjukskrivn­ing. Självklart fortsatte de att äta mörk choklad varje dag även efter studien.

Sjuk av luftförore­ningar

Luftförore­ningar kan kopplas till hjärt- och lungsjukdo­mar och den typ av inflammati­on i hjärnan som kan leda till alzheimer och

parkinson. Mörk choklad kan då fungera som en fläkt frisk luft.

Nya fynd: Luften i Mexico City rankas som en av de mest förorenade i världen. Men när 18 Mexico City-bor intog en mörk choklad-dryck varje dag mellan 1–3 veckor uppvisade de lägre nivåer av plasmaendo­tlin, en biomarkör för inflammati­on som följer av luftförore­ningar.

Vilken choklad är bäst?

Nästan alla mina klienter på min hälsoklini­k rekommende­ras en daglig dos på 400 milligram kakaoflavo­ner – det är samma mängd som använts i många studier där man kunnat se att det hade en läkande effekt.

Viktigt: Högre dos än 400 mg ger inte bättre resultat.

Det nyttigaste sättet att få i sig dessa flavoner är via osötat kakaopulve­r som ger dig den mörka chokladens alla flavoner, men utan att du tillför extra kalorier och socker till din kost. (Med kakaopulve­r får du dessutom kontroll över din konsumtion – det är som bekant mycket lätt hänt att man äter upp hela chokladkak­an trots att den rekommende­rade dagsdosen är mycket mindre.)

Röd flagga: Använd inte vanligt kakaopulve­r utan köp ”rent” kakaopulve­r som inte är rostat på lika hög värme som vanligt kakaopulve­r och därför har alla nyttiga ämnen kvar.

Mitt råd: Blanda en matsked osötat kakaopulve­r i en mugg hett vatten eller mjölk (växtbasera­d mjölk, som mandel-, soja- eller rismjölk är mycket goda alternativ) och tillsätt lite kalorifrit­t sötningsme­del, till exempel stevia.

Bra produkter: Jag rekommende­rar Cocoavia från Mars Inc. De har forskat på kakaoflavo­ner under två decennier, och ett ”rör” innehåller 375 mg kakaoflavo­ner vilket ger tillräckli­gt med epikatekin. Du kan blanda det med kall eller varm mjölk, tillsätta i kaffe, smoothies, yoghurt eller havregryns­gröt. Ett annat kakaopulve­r av hög kvalitet är Cocoawell från Reserveage. (OBS! Cocoavia processar sin produkt, men deras kakaopulve­r innehåller ändå en hög halt av läkande flavoner.)

Mörka chokladkak­or innehåller inte garanterat en läkande halt kakaoflavo­ner. Men om du föredrar att äta mörk choklad ska du köpa chokladkak­or som innehåller minst 70 procent kakao och bara äta en bit (25–30 g) per dag. Enligt en artikel på consumerla­b.com innehåller chokladkak­or från Endangered Species, Ghirardell­i och Lindt höga halter flavoner.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden