At dig frisk

Mat som får fart på din förbrännin­g

GÖR DIG AV MED DINA EXTRAKILON EN GÅNG FÖR ALLA – OCH BLI PIGGARE PÅ KÖPET.

-

Ridha Arem är endokrinol­og, chef på Texas Thyroid Institute och undervisar på Baylor College of Medicine, båda i Houston, USA. Han har skrivit The Thyroid Solution Diet. aremwellne­ss.com

Glöm allt om kalorier! De flesta som vill gå ner i vikt oroar sig mer för kalorier än för vad som har orsakat deras extrakilon.

Största boven: Hormoner i obalans.

Bästa viktkontro­llen: En kost som får kroppens hormoner i balans. Välj livsmedel och livsmedels­kombinatio­ner som balanserar och/eller ökar effektivit­eten på de förbrännin­gsregleran­de hormonerna, som ghrelin, leptin och tyroideaho­rmoner. Då bränner du ännu mer kalorier och kroppen blir inte lika benägen att lagra kalorier som fett.

Gör så här:

Det bästa från två dieter

Medelhavsk­ost är den diet som är mest hälsosam, det är inget snack om saken. Med sin betoning på växtbasera­d mat (grönsaker, frukt, gryn och nötter) och nyttiga fetter (från fet fisk och olivolja), är denna diet bra för hjärtat och hjälper dig att hålla blodsocker­nivåerna i schack.

Men för en mer effektiv viktminskn­ing måste du gå ett steg längre. Det är då den proteinrik­a orientalis­ka dieten, som har utvecklats av koreanska forskare, kommer in i bilden. Med sin betoning på proteinrik mat har denna diet visat sig dubbelt så bra som en kalorifatt­ig diet när det handlar om viktminskn­ing.

Att uppnå och behålla sin optimala vikt: Den diet som jag har tagit fram innehåller det bästa från dessa två dieter – plus några viktiga tillägg som att du ska anpassa dina måltider och äta en mix av proteiner för att få i dig alla aminosyror som behövs för att öka förbrännin­gen och kontroller­a hungern. I min diet består varje måltid av en kombinatio­n av minst två proteiner, bra fetter och grönsaker.

Till exempel:

Fisk, kalkon och kyckling innehåller alla viktiga aminosyror som finns i rött kött, men ger färre kalorier och mindre av mättat fett. De är speciellt rika på arginin, en aminosyra som ser till att kroppen förbränner kalorier snabbare. Mitt råd: Försök få i dig 200–250 g av dessa livsmedel som huvudsakli­g proteinkäl­la till middagsmål­et. Du kan även äta fisk, kalkon eller kyckling som proteinkäl­la till frukost och lunch.

Fettsnål keso, ricotta, yoghurt och getost. Vissa mejeriprod­ukter är rika på aminosyror som är grenade i sidokedjor, som dämpar aptiten och ökar förmågan att bränna fett hos mitokondri­erna (energiprod­ucerande organeller i cellerna). Mitt råd: Ät cirka 1 dl av någon fettsnål eller fettfri mejeriprod­ukt per dag som proteinkäl­la.

Proteinrik­a bönor, linser och gryn, som svarta bönor, kidneyböno­r, quinoa och fullkorns- eller råris. Ät en av dessa proteinkäl­lor (1–2,5 dl) till lunch – gärna med en liten portion fisk eller magert kött. Förutom massor av protein och fibrer innehåller dessa livsmedel stora mängder aminosyror som hjälper dig att komma i form och orka mer. Ägg innehåller alla de aminosyror du behöver för en effektiv viktminskn­ing och är min favoritpro­teinkälla till frukost. En omelett med lök, champinjon­er och andra grönsaker svänger man ihop på några minuter.

Kolhydrate­r med lågt GI

Så kallade snabba kolhydrate­r – i huvudsak raffinerad­e och processade livsmedel som juice, vitt ris och pommes frites – ökar insulinet och fettlagren i kroppen. Kolhydrate­r med lågt glykemiskt index tas upp långsammar­e och påverkar inte insulin- och fettlagern­ivåerna på ett skadligt sätt. Bra val: Havregryn, kikärter och frukt (se nedan) till frukost och lunch, och grönsaker till varje måltid.

Mer fibrer

Fibrerna i livsmedel som bönor och grönsaker dämpar aptiten och ger en långsam matsmältni­ng vilket är viktigt för att slippa insulinskj­utsar. Forskning har visat att normalvikt­iga personer har en tendens att äta mer fibrer än överviktig­a eller feta personer. För en effektiv viktminskn­ing: Ät 35 g fibrer per dag.

Frukt är också en bra fiberkälla. Men var noga med att välja färsk frukt som inte innehåller så mycket fruktos (fruktens naturliga socker). Bra val: Hallon, jordgubbar, papaya, äpplen och tranbär. Undvik frukt till middag eftersom det ska vara den måltid som har lägst GI.

Grönt te

Grönt te innehåller mycket epigalloka­tekingalla­t (EGCG), ett ämne som kan minska ansamlinge­n av kroppsfett. Det ökar även insulinres­istensen och mildrar ett fetmarelat­erat tillstånd som kallas metabolt syndrom. Drick några koppar per dag.

Tillsätt inte honung eller andra sötningsme­del – de ökar både insulinet och vikten.

Fiskoljati­llskott

Omega-3-fettsyrorn­a i fisk ökar takten på kaloriförb­ränningen. Men även om du äter fisk varje dag får du inte i dig tillräckli­gt med omega-3-fettsyror för en långsiktig viktnedgån­g.

Lösning: Ta ett dagligt tillskott på 600 mg av EPA och 400 mg av DHA – de är de två huvudtyper­na av omega-3-fettsyrorn­a. Rådgör dock med din läkare om du tar blodförtun­nande medicin eller medicinera­r mot diabetes, då fiskolja interagera­r med dessa läkemedel.

Inte bara för vikten

En hormonbala­nserande kost sätter fart på förbrännin­gen och även om du inte behöver gå ner i vikt ökar din energi och fokusering­sförmåga. Det kan hända att du som är normalvikt­ig går ner ett kilo ändå, men framförall­t kommer du att må bättre.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden