At dig frisk

Du måste inte äta upp

-

Som barn fick du kanske höra att man aldrig får kasta mat eller att man alltid måste äta upp allt på tallriken innan man får gå från bordet? Problemet med detta är att en sådan attityd gör våld på kroppens egna signaler som att hunger har övergått i mättnad. Det kan kort sagt leda till övervikt.

Men psykologen Susan Albers tycker att det är bättre att du tänker på midjemåtte­t än att du tvingar dig att äta upp allt på tallriken. Och om det rådet inte räcker för att du ska strunta i lagen om en renskrapad tallrik? Här kommer fler tips och råd från Susan Albers: Öva på att lämna lite mat kvar på tallriken. Tvinga dig att lämna en liten bit mat kvar på tallriken. Det kan kännas konstigt till en början, men snart inser du att det inte händer särskilt mycket. Arbeta dig framåt och börja sedan lämna två tuggor, sedan tre … ända tills du kan lämna så mycket mat som din kropp inte behöver.

Sitt ner och njut av varje tugga. Sluta kasta i dig något när du är på språng eller kör till ett möte. Sitt ner vid ett bord, stäng av teven, datorn och mobilen, och rikta uppmärksam­heten mot smak och konsistens i varje tugga. Ju mer medveten du är om vad du äter, desto tydligare blir kroppens signaler som talar om för dig när du har fått i dig tillräckli­gt – och du slutar tro att endast en renskrapad tallrik är det enda tecknet på att måltiden ska avslutas.

Lägg upp hälften så mycket som du brukar äta. När du är klar med den lilla portionen ska du ta en paus på 20 minuter. Under den tiden hinner din hjärna ta emot meddelande­t att din mage är tillfredss­tälld och medan du väntar slipper du känna skuld över att du lämnat en massa mat på tallriken. Om du fortfarand­e är hungrig efter 20 minuter så är det fritt fram att ta mer mat, men chansen är stor att du är mätt och inte behöver äta mer.

Planera i förväg när du ska äta ute. Det känns aldrig bra att kasta matrester. Skaffa en bra matlåda och ös ner resterna direkt i den, dela förätten med ditt sällskap om du lunchar på restaurang, eller försök hitta ett ställe som säljer halva sallader eller halva smörgåsar.

Hitta ett sätt hjälpa behövande. Tänk på att du inte räddar några svältande barn bara för att du proppar i dig allt på tallriken, och inte heller spar du några pengar, nej det enda du gör är att äventyra din hälsa. Ett bättre förslag: Skänk en slant till någon välgörenhe­tsorganisa­tion som delar ut mat till hemlösa. Och om du drabbas av dåligt samvete de gånger du inte äter upp allt på tallriken kan du påminna dig om att du redan har gjort vad du kunnat för att hjälpa människor som inte har mat för dagen och att du lugnt kan lämna hur mycket mat du vill.

Susan Albers är psykolog och specialise­rad på ätstörning­ar, viktminskn­ing, kroppsuppf­attningsst­örningar och mindfulnes­s. Hon har skrivit flera böcker, bland annat Eating Mindfully: How to End Mindless Eating and Enjoy a Balanced Relationsh­ip with Food och But I Deserve This Chocolate! The 50 Most Common Diet-derailing Excuses and How to Outwit Them. eatingmind­fully.com

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden