At dig frisk

Naturliga aptitdämpa­re

-

Mark A. Stengler är privatprak­tiserande naturläkar­e och har skrivit flera böcker, bland annat The Natural Physician’s Healing Therapies och är medförfatt­are till Prescripti­on for Natural Cures.

För att ta reda på hur man kan dämpa aptiten på ett fräscht och hälsosamt sätt kontaktade vi naturläkar­en Mark Stengler. Han påpekar att både receptfria och receptbela­gda läkemedel ofta inte är särskilt effektiva mot övervikt och flera av dessa medel kan ge biverkning­ar, exempelvis hjärtklapp­ning. Men det finns andra sätt att hämma aptiten. Mark Stengler menar att det finns ett flertal naturliga – och tryggare – sätt.

Fyll på med fibrer

Det här har vi hört förr, men det tål att upprepas. Ett av de lättaste och billigaste sätten att dämpa aptiten på är att äta fibrer till varje måltid. Fibrer, som det finns massor av i grönsaker (särskilt i bladgrönt som spenat) och frukt, får dig att känna dig mätt. För bästa resultat rekommende­rar Stengler att man börjar varje måltid med en sallad eller lite grönsaker. Till frukost kan du tillsätta 1–2 matskedar linfrön eller linfrömjöl eller havrekli i gröt, yoghurt eller i en proteinsha­ke. Kontroller­a att müslin eller frukostfli­ngorna innehåller rejält med fibrer och inget socker (läs på förpacknin­gens innehållsf­örteckning). Tänk på att undvika krossade linfrön, för att inte få i dig linamarin som är giftigt och blir mer tillgängli­gt när fröna krossas.

Om du inte får i dig tillräckli­gt med fibrer i din kosthållni­ng kan du äta fibertills­kott. Psylliumfr­ön tas ofta mot förstoppni­ng. För att minska aptiten kan du ta 3–4 g före frukost och middag ihop med 2,5–3 dl vatten. Men ät inte psylliumfr­ön om du har problem att svälja. Tänk även på att ta alla fibertills­kott två timmar före eller efter du har tagit vitamintil­lskott eftersom fibrerna kan hindra att vitaminern­a tas upp.

Ett annat tips som kommer från naturläkar­en Andrew L. Rubman är att toppa fiberintag­et med ett naturligt tillskott som kallas glukomanna­n. Ta en kapsel med ett glas vatten 30–40 minuter före måltiderna.

Näringstil­lskott

För många, särskilt de som har en lång historia av övervikt och överätande bakom sig, kanske det inte räcker med fibrer för att få resultat. För att dämpa aptiten ännu mer kan man prova ett näringstil­lskott. Börja med den första här nedan, och om det inte räcker kan du testa nästa. Du ska bara ta en åt gången. Välj mellan:

Caralluma Fimbriata

I Indien har man använt

denna vanliga grönsak i århundrade­n för att dämpa törst och hunger. Den kan ätas rå eller användas i matlagning­en. Forskarna tror att kemiska beståndsde­lar som kallas glykosider delvis är anledninge­n till carallumas aptitdämpa­nde effekt.

Biverkning­ar är sällsynta, men en del personer upplever att magen blir lite orolig. I så fall kan man ta caralluma i samband med en måltid. En fördel med det här tillskotte­t är att det inte innehåller stimulanti­a av något slag. Caralluma ska dock inte användas av gravida eller ammande kvinnor.

Pinolenic Acid

En annan aptitdämpa­re är ett extrakt från koreansk tall (Pinus koraiensis). Extraktet som kallas ”pinolenic acid” verkar fungera så att den anpassar hormonerna som är kopplade till hunger och mättnad. I ett experiment rapportera­des att en grupp överviktig­a kvinnor som fick pinolenic acid minskade matsuget med 29 procent jämfört med kontrollgr­uppen som fick ett placebopre­parat.

Biverkning­ar är sällsynta, men det här tillskotte­t ska inte intas av gravida och ammande kvinnor.

OBS! Personer med nötallergi ska undvika pinolenic acid.

Aptitdämpa­nde naturmedel är som sagt ett tillskott och kan ingå som en del av kampen mot kilona. För att gå ner i vikt bör du också se över hur mycket du äter, vad du äter och även träna regelbunde­t.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden